Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Množično cepljenje šolnikov, nazaj v šolo tudi preostali dijaki. Doslej 13 prijav resnih neželenih učinkov cepljenja. KiO včeraj s 27 okužbami


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 30.445 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.209 okužb, prejšnji teden pa 1.092.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je povečalo na 10.750 (včeraj 10.640) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 24.233 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 6.212 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.209 okužb z deležem pozitivnih izvidov 19,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je na 761 (za rumeno fazo mora biti to povprečje 600 okuženih oseb).

Hospitaliziranih je 516 covidnih bolnikov (za prehod v rumeno fazo mora biti to število manjše od 500 hospitaliziranih), 83 od teh je na intenzivni negi. Vdori novih variant virusa v Slovenijo lahko spremenijo vladni načrt rahljanja ukrepov.

Včeraj je umrlo 11 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 3.874 covidnih bolnikov.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 136 okužb (pred tednom dni 146).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • urnik testiranj ZD Celje za prvi teden marca najdete tukaj
  • naslednji teden bo potekalo množično cepljenje šolnikov
  • 13 resnih neželenih učinkov po cepljenju, v šolo se vračajo še preostali dijaki

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih nekoliko zmanjšalo že tretji dan zapored. V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 660 (-9 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1258 (+6 glede na včeraj) okužb. 14-dnevna incidenca v savinjski regiji znaša 486,9, kar je pod incidenco na državni ravni (509,0).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 1 okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 9 (včeraj 11).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 35 covidnih bolnikov (5 manj kot dan prej). 8 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 2 covidna bolnika, v domačo oskrbo so jih odpustili 5. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 covidna bolnika. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 381 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 136 okužb (prejšnji teden 147). Največ v občini Celje 27, sledijo Velenje 23, Šentjur 17, Žalec 11, Rogaška Slatina 10, Vojnik 8, Dobrna 4, Laško 4, Rečica ob Savinji 4, Šmarje pri Jelšah 4, Nazarje 3, Polzela 3, Prebold 3, Šoštanj 3, Braslovče 2, Gornji Grad 2, Podčetrtek 2, Rogatec 2, Slovenske Konjice 2, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Šmartno ob Paki 1, Vransko 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.209 oseb. Pred tednom dni je bilo potrjenih 1.092 okužb. Epidemiološka slika na nacionalni ravni glede 7-dnevnega povprečnega števila okuženih oseb se je nekoliko poslabšala, se je pa včeraj število hospitaliziranih ponovno zelo približalo rumeni fazi. V rumeni fazi se odprejo vse šole in fakultete, študentski in dijaški domovi, preostale servisne dejavnosti, odpravi se policijska ura, itd., bi lahko glede na trenutni potek prišla kasneje, kot je bilo napovedano še pred dnevi, ko je kazalo na rumeno fazo v začetku marca.

Včeraj je umrlo 11 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3874 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 765 okuženih oseb (včeraj 748), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 761 (včeraj 736). 14-dnevna incidenca na ravni države znaša 509,0.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 12. Sprejetih je bilo 53 covid bolniki (5 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 54 bolnikov oz. 10 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 11 bolnikov obolelih za covidom-19 (2 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 516 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 83.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je zvišalo na 10.750.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 2. marca v Sloveniji cepljenih že 125.429 oseb 6 % vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo 51.505.

Infektolog Janez Tomažič: “Če posameznik preboli covid-19 z blagim oziroma zmernim potekom, imunost traja okoli tri do šest mesecev, pri hujšem poteku pa pol leta in več, pravi infektolog Janez Tomažič. A kaže, da cepljenje zagotavlja še daljšo imunost.”

Koordinator za cepljenje Kacin napovedal množično cepljenje šolnikov v naslednjem tednu

Nacionalni koordinator logističnega dela množičnega cepljenja Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bi se množično cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju lahko pričelo že prihodnji teden. “Pričakujemo, da bi jutri dobili več kot 24 tisoč odmerkov Astra Zenece. Za primer, če ne bi prišli, na zalogi držimo 15 tisoč odmerkov, da bi drugi teden začeli množično cepljenje vzgojiteljev in učiteljev, kar je v tem trenutku prva prioritete,” je dejal Kacin in napovedal, da bo Slovenija v marcu skupno dobila 100 tisoč odmerkov cepiva Astra Zenece. Kacin pričakuje, da bi lahko do konca junija precepili že 50 % populacije oz. še več, saj je pričakovati, da bo EMA kmalu potrdila tudi cepivo Johnson & Johnson.

Nova vodja svetovalne skupine za covid-19 infektologinja Mateja Logar je sicer že včeraj povedala, da so s svetovalno skupino že pripravili več predlogov rešitev sproščanja ukrepov. Med drugim bodo vladi predlagali tudi vrnitev dijakov prvih treh letnikov v šolske klopi po modelu C. To pomeni, da bi se dijaki izmenjaje (na en teden) šolali, ena polovica njih na domu, druga polovica njih pa od doma.

Glede vračanja vseh dijakov v šolo naj bi se danes zvečer sestala vlada. Tokrat bodo epidemiološke razmere pretresali prvič z novim ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in svetovalno skupino. Poleg vračanja dijakov v šolo bo glavna tema današnje seje zamejevanju širjenja novih različic virusa in zaostrovanje ukrepov ob vstopanju v Slovenijo.

Naknadno: Po poročanju TV Slovenija je vlada zvečer sklenila, da se bodo prihodnji teden v šole vrnili dijaki prvih treh letnikov in se šolali po modelu C. Vlada naj bi potrdila tudi ukrep nošenja mask. Poleg učiteljev naj bi maske v matičnih učilnicah nosili tudi učenci od 6. razreda.

13 resnih neželenih učinkov cepiljenja proti covid-19

Na današnji novinarski konferenci je nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ-ja Marta Grgič Vitek povedala, da so od začetka cepljenja do vključno 28. februarja na NIJZ prejeli 13 prijav resnih neželenih učinkov, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom mRNA. Pri petih starejših osebah je prišlo do smrti v časovni povezavi s cepljenjem. “Od teh petih smrti je dve že obravnavala komisija pri ministrstvu za zdravje, ki je zaključila, da je povezava s cepljenjem v teh primerih malo verjetna. Trije primeri so še v fazi preiskave.”.

Prijavljeni so bili tudi štirje neželeni učinki, kjer je bila potrebna hospitalizacija. Tudi pri teh je preiskala komisija ugotovila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna. “Imamo še nekaj neželenih dogodkov, ki so v časovni povezavi s cepljenjem in zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija. Recimo venska tromboza s pljučno embolijo 14 dni po cepljenju, anafilaksija po cepljenju in možganska kap 13 dni po cepljenju,” je še dejala Grgič Vitkova in dodala, da so ti primeri še v fazi zbiranja podatkov.