Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ponovno več kot petina izvidov testov pozitivnih. Rumeno fazo bi lahko dosegli v začetku marca. KiO včeraj s 33 okužbami


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 25.077 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 1.097 okužb, kar je manj kot prejšnji torek, ko je bilo potrjenih 1.388 okužb. Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo pod 12 tisoč na 11.638.

Epidemiološka slika na nacionalni ravni se je nekoliko izboljšala saj se je 7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih zmanjšalo na 838 (za rumeno fazo mora biti to povprečje 600 okuženih oseb).

Opravljenih je bilo 5.115 PCR testov, ki so potrdili 1.097 okužb z deležem pozitivnih izvidov 21,4 %. Delež pozitivnih je najvišji v februarju in je po dobrih dveh tednih spet presegel mejo petine pozitivnih izvidov vseh opravljenih testiranj.

Opravljenih je bilo tudi 19.962 hitrih antigenskih testov (HAGT), katerih pozitivni izvidi pa se preverjajo še z molekularno PCR metodo zato podatki o rezultatih testov niso znani.

Včeraj je umrlo 12 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3.745 covidnih bolnikov.

Hospitaliziranih je 648 covidnih bolnikov (za prehod v rumeno fazo mora biti to število manjše od 500 hospitaliziranih), 126 od teh bolnikov je na intenzivni negi.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 132 okužb (prejšnji ponedeljek 178). Največ okužb v regiji je bilo potrjenih v občini Celje in sicer 34.

V šolah savinjske regije je trenutno med zaposlenimi in učenci 24 primerov okužb oz. sumov na okužbo med zaposlenimi in otroki.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • potrdilo o pozitivnem izvidu testa je mogoče, če imate digitalno potrdilo, natisniti tudi s portala ZVem; digitalno potrdilo je mogoče dobiti na upravni enoti
  • na Institutu Jožef Stefan (IJS) ocenjujejo, da bi ob trenutnih pogojih lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca
  • doslej 1323 prijav neželjenih učinkov po cepljenju

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih padlo na 87 (včeraj 94). V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 611 okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1185 okužb (oba parametra v zadnjih dnevih konstantno padata). 7-dnevno povprečno število okuženih na 100.000 prebivalcev v savinjski regiji je 33,8 oseb, kar nas uvršča med regije s trenutno najboljšo epidemično sliko. 14-dnevna incidenca v savinjski regiji znaša 458,7, kar je občutno pod incidenco na državni ravni.

Posavska regija, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj so po 11 dnevih brez okužbe prvič zabeležili eno) je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 24 (včeraj 29), pogoj za oranžno fazo glede na nacionalni načrt je 37.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 64 covidnih bolnikov (4 manj kot dan prej), kar je najmanj po 25. oktobru, ko je bilo v Celju prav tako hospitaliziranih 64 covidnih bolnikov. 15 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli covidne bolnike, v domačo oskrbo so jih odpustili 9. V celjski bolnišnici včeraj že drugi dan zapored niso zabeležili smrti med bolniki z boleznijo covid-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 364 bolnikov obolelih za covidom-19.

Včeraj so se zaposleni v SB Celje, kljub zahtevnim časom, nekoliko razvedrili in si tokrat nadeli pustne maske:

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 132 okužb (prejšnji teden 178). Največ v občini Celje 34, sledijo Žalec 11, Rogaška Slatina 10, Šmarje pri Jelšah 8, Velenje 8, Mozirje 6, Podčetrtek 5, Prebold 5, Zreče 5, Šentjur 4, Slovenske Konjice 4, Šoštanj 4, Vojnik 4, Luče 3, Nazarje 3, Rogatec 3, Štore 3, Braslovče 2, Gornji Grad 2, Kozje 2, Šmartno ob Paki 2, Bistrica ob Sotli 1, Laško 1, Ljubno 1, Polzela 1, Vitanje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.097 oseb (PCR: 1.097, HAGT:…). kar je manj kot torek pred tem, ko je bilo potrjenih 1.388 okužb. Epidemiološka slika na nacionalni ravni se je tako ponovno nekoliko izboljšala. Včeraj je umrlo 12 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3733 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 842 okuženih oseb (včeraj 884), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 838. 14-dnevna incidenca na ravni države znaša 550,5.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 43. Sprejetih je bilo 39 covid bolniki (3 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 72 bolnikov oz. 6 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 10 bolnikov obolelih za covidom-19 (1 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravi 1 covidni bolnik manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 648 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 126.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo pod 12 tisoč na 11.638.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 16. februar v Sloveniji cepljenih 72.681 oseb 3,5 odstotke vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 48.023 oseb.

IJS ocenjuje, da bomo rumeno fazo dosegli marca

Glede na včerajšnje podatke o tedenskem povprečnem številu potrjeno okuženih in ocenjenim reprodukcijskim številom 0,83, ki kaže na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi, so na Institutu Jožef Stefan (IJS) ponovno opravili izračune na podlagi katerih ocenjujejo, da bi ob trenutnih pogojih lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca. Kriterija za prehod v rumeno fazo sta manj kot 600 okužb na dan in manj kot 500 hospitaliziranih v bolnišnicah. Prvi kriterij bi po izračunih IJS dosegli 1. marca, drugega pa tri dni zatem.

Doslej 1323 poročil o neželenih učinkih

Na NIJZ so do zdaj prejeli 1323 poročil o 3065 neželenih stranskih učinkih cepljenja (pri nekaterih osebah jih je lahko zabeleženih več), od tega pet poročil o smrti. Analiza je pokazala, da je povezava dveh smrti s cepljenjem malo verjetna, tri smrti pa še analizirajo.

Od 112.822 cepljenj s cepivom Pfizerja, so prejeli do 1312 poročil – daleč največ neželenih učinkov je bilo povezanih s splošnimi težavami in spremembami na mestu cepljenja.

Bilo je tudi 13 prijav resnih neželenih učinkov, od tega je pri petih starejših osebah s številnimi kroničnimi obolenji prišlo do smrti po cepljenju.

Med prijavljenimi resnimi učinki je bil tudi kolaps pri starejši osebi nekaj ur po cepljenju. Naknadno se je ugotovilo, da je bila oseba okužena z novim koronavirusom in cepljena v času inkubacije. Oseba je bila hospitalizirana.

Drugi prijavljeni resni neželeni učinki, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija: venska tromboza s pljučno embolijo dva tedna po cepljenju, levkemija oz. limfom devet dni po cepljenju, anafilaksija takoj po cepljenju, povišana telesna temperatura in težko dihanje dan po cepljenju, itd.. Analiza teh prijav je še v teku.

Od 4004 cepljenj z Moderninim cepivom so prejeli šest prijav neželenih učinkov, pri 1752 cepljenjih s cepivom AstraZenece pa pet. Šlo je za bolečino na mestu cepljenja, povišano telesno temperaturo, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, slabost, utrujenost, zamegljen vid, slabšo odzivnost, mrzlico, bolečine v grlu, povečan pulz. Resni neželeni učinki niso bili prijavljeni.

Vsi prijavljeni neželeni dogodki niso vzročno povezani s cepivom ali cepljenjem, temveč so lahko le v časovni povezavi s cepljenjem. Pri oceni vzročne povezave med cepivom in določenim učinkom upoštevajo tudi številne druge dejavnike, kot sta zdravstveno stanje in anamneza bolnika, ter relevantna znanstvena spoznanja.

Cepljenje:

Epidemiološko stanje na posameznih slovenskih šolah:

foto: pixabay