Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hišne preiskave zaradi oškodovanja celjske družbe za več kot 30 milijonov evrov. Med osumljenci naj bi bila zakonca Tuš


Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada ob pomoči kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in Policijske uprave Maribor danes opravljajo 8 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj in Murska Sobota.

Po informacijah Generalne policijske uprave (GPU) potekajo hišne preiskave s ciljem utemeljevanja suma gospodarskega kaznivega dejanja, s katerim je bila za več kot 30 miljonov evrov oškodovana gospodarska družba iz Celja. Pri hišnih preiskavah in drugih operativnih aktivnostih sodeluje 56 preiskovalcev in kriminalistov. Nobeni osebi ni bila odvzeta prostost.

Kriminalistična preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, se nanaša na sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po drugem in prvem odstavku 240. člena KZ-1, v povezavi s preprodajanjem deležev v več gospodarskih družbah in nevračanjem posojil. Kaznivega dejanja so osumljene tri fizične osebe. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1 je zagrožena zaporna kazen do osmih let.

Zlorabe osumljena zakonca Tuš

Po poročanju portala 24ur naj bi bila zlorabe položaja osumljena Mirko Tuš in Tanja Tuš. Za pomoč pri domnevno spornih poslih pa tudi poslovnež Danilo Dujović. Neuradno naj bi dve gospodarski družbi pridobili skoraj 30 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi na škodo družbe Engrotuš. Kot še poroča portal 24 ur, naj bi hišno preiskavo kriminalisti opravili tudi pri prvem možu celjskih mesnin Izidorju Krivcu, ki pa po naj ne bi bil med osumljenci kaznivih dejanj. Hišno preiskavo so kriminalisti opravili tudi pri sodnem cenilcu Marjanu Pogačniku, ki pa prav tako naj ne bi bil med osumljenci, ampak kirminalisti zgolj zbirajo dokaze za domnevna kazniva dejanja.

Kriminalisti so sicer eno kazensko ovadbo zoper Mirka Tuša in njegovo soprogo, ki se je nanašala na sporen prenos blagovnih znamk Skupine Tuš, podali že dve leti nazaj. Še nekaj mesecev prej je tožbo proti Mirku Tušu, zaradi 26 milijonskega dolga, vložilo njegovo nekdanje podjetje Engrotuš.