Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Doseženi nacionalni pogoji za sproščanje v rdeči fazi. Prva triada v devetih regijah se v torek vrača v šolo


Včeraj je bilo opravljenih 11.308 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 1698 okužb.

Opravljenih je bilo 5384 PCR testov, ki so potrdili 1396 okužb z deležom pozitivnih izvidov 25,9 %.

Opravljenih je bilo 5924 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 302 okužb z deležom pozitivnih izvidov 5,1 %.

Včeraj je umrlo 26 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo že 3257 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni doseglo kriterij za regionalno sproščanje v rdeči fazi. Trenutno je to povprečje 1297 od zahtevanih pod 1350. Po podatkih NIJZ-a pa je 7-dnevno povprečje okuženih 1271, saj so iz izračuna izločili potrjeno okužene tujce in neznane potrjene okužbe, ki jih je bilo v povprečju zadnjih sedem dni 26.

Tudi v naši regiji (Savinjski) se je povprečno 7-dnevno število okuženih zmanjšalo pod zahtevanih 168. Trenutno je 7-dnevno povprečje okuženih v Savinjski regiji 159 (včeraj 174), kar pomeni, da je tudi naša regija prešla iz črne v rdečo fazo sproščanja ukrepov. Rdeča faza sproščanja ukrepov med drugim predvideva odpiranje vrtcev, šol za prvo triado, knjižnic, muzejev… (več v spodnji inforgrafiki). Trenutno regionalne kriterije poleg Savinjske regije izpolnjuje še osem regij: Pomurska, Podravska, Koroška, Zasavska, Osrednjeslovenska, Gorenjska, Primorsko-notranjska in Obalno-kraška. Po vladnem načrtu bi se prvo regionalno sproščanje lahko pričelo po tem, ko bo 7-dnevno povprečje okuženih na državni ravni pod 1350, hospitaliziranih pa pod 1200. Podrobnosti najdete v novici tukaj. Vlada bo glede sproščanja ukrepov v rdeči fazi odločala na današnji seji. Pričakovati je, da se bodo v regijah z izboljšano epidemiološko sliko v ponedeljek sprostile dejavnosti iz rdeče faze.

Sproščanje po vladnem načrtu je potrdil obrambni minister Matej Tonin, kasneje je to potrdil še predsednik vlade Janez Janša. Slednji je napovedal, da se bo v ponedeljek izvajalo testiranje, v torek pa se v vrtce in prve tri razrede osnovne šole vračajo otroci.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 20.869.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 19. januar v Sloveniji cepljenih že 43.869 oseb 2,1 odstotka vseh državljanov Slovenije. Do konca preteklega tedna je NIJZ prejel skupno 107 prijav (nekatere osebe so prijavile več kot eno težavo) neželenih učinkov. Večina prijav se je nanašala na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije: bolečina oz. rdečina na mestu vboda, glavobol, bolečine v mišicah oz. sklepih ipd.. Doslej so prejeli tudi tri hujše prijave. Poleg prijave smrti ob pričetku cepljenja v Sloveniji, ko je bilo ugotovljeno, da smrti ni povzročilo cepivo, so prejeli prijavo še ene smrti, ki se je zgodila 12 dni po cepljenju. Komisija ta primer še preiskuje, gre pa za osebo s številnimi pridruženimi boleznimi. Še en prijavljen resen stranski učinek, pa je bil ko se je oseba po cepljenju onesvestila. Osebo so hospitalizirali, a si je po tem hitro opomogla. Ni še znano, ali je to povezano s cepljenjem. Nobena od prijav se sicer ne nanaša na cepljenje s cepivom Moderne.


Poudarki:

  • doslej 107 prijav neželenih stranskih učinkov po cepljenju
  • statistični podatki
  • regionalno 7-dnevno povprečje 159, za osnovno sproščanje mora biti 168

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 22. Sprejetih je bilo 128 covid bolnikov (16 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 125 bolnikov oz. 1 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 25 bolnikov obolelih za covidom-19, 7 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi 8 covid bolnikov manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1178 covid bolnikov, kar zadostuje vladnemu kriteriju za sproščanje v rdeči fazi, ki zahteva manj kot 1200 hospitaliziranih. Na intenzivni negi se jih zdravi 179.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 124 covid bolnikov (4 več kot dan prej). 14 izmed vseh bolnikov s covid-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 23 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 13. V celjski bolnišnici je včeraj umrlo 6 bolnikov s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 310 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 320 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so bile včeraj potrjenih 196 okužb. Največ v občini Celje 32, sledijo Žalec 23, Velenje 16, Šmarje pri Jelšah 15, Slovenske Konjice 12, Laško 11, Rogaška Slatina 11, Šoštanj 9, Prebold 8, Podčetrtek 7, Šentjur 6, Vojnik 6, Zreče 6, Polzela 5, Braslovče 3, Dobrna 3, Mozirje 3, Nazarje 3, Rečica ob Savinji 3, Štore 3, Bistrica ob Sotli 2 (*Posavska regija, ki pa ne izpolnjuje regionalnih pogojev), Kozje 2, Luče 2, Šmartno ob Paki 2, Gornji Grad 1, Ljubno 1, Tabor 1, Vitanje 1, Vransko 1

7-dnevno povprečje števila okuženih v Savinjski regiji je trenutno 159 (včeraj 174), za prvo sproščanje ukrepov je pogoj povprečje 168, še prej pa morajo biti izpolnjeni tudi kriterije na državni ravni. Podrobnosti najdete v novici tukaj.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Kozjansko.info objavili v začetku februara.