Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Število okužb največje v zadnjem mesecu in drugi najbolj črn dan doslej. Pozitivnih 2428 (v Šentjurju 30), umrlih 57. Razmere v Domu starejših Šentjur boljše


Včeraj je bilo dnevno število potrjeno okuženih tretje največje doslej in največje po 28. oktobru. Opravljenih je bilo 7178 testiranj na virus SARS-CoV-2, pozitivnih pa je bilo 2429 izvidov testov. Delež pozitivnih izvidov je bil včeraj ponovno zelo visok. Pozitivnih je bilo kar 34,84 %, kar je drugi najvišji delež doslej. Namestnica redstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je dejala, da lahko višji delež pozitivnih izvidov testov pripišemo tudi uvedbi hitrih testov. 

Zabeležili smo tudi drugi najbolj črn dan doslej, saj je umrlo 57 bolnikov s covid-19.

Skupaj je umrlo že 1547 obolelih za covid-19. Slovenija od začetka epidemije tako beleži že 744 umrlih na milijon prebivalcev, kar nas uvršča že na trenutno 21. mesto po umrljivosti med vsemi državami na svetu in se nezadržno približujemo prvi deseterici. Če se bo trend zadnjega tedna nadaljeval (povprečno okoli 50 umrlih na dan), bomo med deset državami z največ umrlimi na milijon prebiovalcev že do konca tega tedna. V primeru pa, da bi se takšen trend nadaljeval še naslednjih 14 dni, pa bi lahko pristali tudi med prvo trojico. Med evropskimi državami smo po številu umrlih na milijon prebivalcev na 12. mestu.

Spodbuden je podatek o dnevnem padcu števila hospitaliziranih bolnikov, a to bi lahko bila le slaba tolažba. Manjše število gre namreč tudi na račun umrlih, glede na število dnevno potrjeno okuženih pa vsaj še nekaj časa ni pričakovati korenitejšega izboljšanja stanja v slovenskih covid bolnišnicah. Včeraj se je število hospitalizacij po bolnišnicah v Sloveniji zmanjšalo za 14 bolnikov s covidom-19. Sprejetih je bilo 114 covid bolnikov (12 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 88 bolnikov oz. 7 več kot dan prej, v bolnišnicah pa je umrlo 40 bolnikov obolelih za covidom-19, noben od teh ni bil na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi 10 covid bolnikov manj.

Trenutno je hospitaliziranih 1285 covid bolnika oz. 14 manj kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 199 (146 od teh na respiratorju oz. 6 več kot dan prej). V intenzivni covid negi je 10 covid bolnikov manj kot dan prej.

Splošni bolnišnici Celje se skupaj zdravi 149 covid bolnikov. 19 bolnikov s covid-19 je na intenzivni negi, 15 od teh je priključenih na respirator. V SB Celje so včeraj sprejeli 12 covid bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 11, v celjski bolnišnici je včeraj umrlo 7 covid bolnik. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 141 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici beležijo 151 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 340 okužb. Okužbe so zabeležili v vseh občinah Savinjske regije razen v občini Dobje. Največ v občini Velenje (55), sledijo Celje (54), Šentjur (30), Vojnik (26), Žalec (21), Laško (17), Polzela (15),  Šoštanj (12), Slovenske Konjice (11), Braslovče in Mozirje po (10), Rečica ob Savinji in Štore po (9), Gornji Grad in Rogaška Slatina po (8), Ljubno, Luče in Šmarje pri Jelšah po (6), Zreče (5), Vitanje (4), Nazarje, Prebold, Šmartno ob Paki in Vransko po (3), Bistrica ob Sotli (*Posavska regija), Dobrna, Kozje, Podčetrtek, Rogatec, Solčava in Tabor po (1).

Stanje v Domu ob Savinji Celje in Domu starejših Šentjur se normalizira

Danes so iz Doma ob Savinji v Celju sporočili, da se iz rdeče cone nazaj v svojo sobo že vračajo prvi stanovalci. Direktorica Doma Bojana Mazil Šolinc je še dodala, da se zaenkrat stanje v domu umirja in da se kljub vsemu vsi skupaj še vedno trudijo, da v domu kar se da živijo življenje čimbolj podobno vsakdanjiku, ki so ga poznali prej.

Dobre novice prihajajo tudi iz Šentjurja. Potem, ko so iz Doma starejših Šentjur prejšnji teden poročali o izbruhu okužb, so zadnje informacije iz doma vzpodbudne. Sporočili so namreč, da je v njihovem domu doslej ozdravelo 11 stanovalcev, ki so bili okuženi z novim koronavirusom in so se že lahko vrnili v svoje sobe.

“Manjše je tudi število stanovalcev z aktivno okužbo, in sicer je takšnih trenutno 20. Vsi so nameščeni v rdeči coni, ki se nahaja v domu in se dobro počutijo. Doslej so bili v bolnišnico napoteni trije naši stanovalci, od tega dva zaradi tega, da smo lahko vzpostavili rdečo cono. Dva stanovalca sta žal umrla, in sicer eden v bolnišnici in eden v domu. Oba sta imela pridružene boleznii. Njunima družinama izrekamo iskreno sožalje,” je v sporočilu za javnost zapisala direktorica doma mag. Vesna Vodišek Razboršek.

Dodala je, da imajo trenutno okuženih tudi 11 zaposlenih, kar je 10 % vseh zaposlenih, štiri delavke pa so že okrevale in so se vrnile na delo. Zaradi rizičnih stikov in bolniških odsotnosti jim sicer trenutno manjka kar 22 % zaposlenih. Od prejšnjega tedna izvajajo tudi preventivno testiranje zaposlenih s t. i. hitrimi testi in testi PCR.

Zaradi izboljševanja stanja, so se v domu tudi odločili, da pod določenimi pogoji ponovno dovolijo obiske v gospodinjskih skupnostih Žarek, Klasje, Spodnjih trg in Zarja ter v oskrbovanih stanovanjih.

Prosijo, da pri tem skrbno upoštevate naslednje preventivne ukrepe in omejitve:

  • Vsak obisk je potrebno predhodno najaviti pri socialnima delavkama Ljubici Gombač (031-465-856) in Beti Prtenjak (051-615-406).
  • Obiski so možni vsak delavnik, in sicer od 9. do 12. ure (obisk se mora zaključiti pred 12. uro) in od 14. do 18. ure (obisk se mora zaključiti pred 18. uro). Zaradi trenutnih kadrovskih razmer žal ne zmorejo omogočiti obiskov med vikendi, trudijo pa se, da bo tudi to možno čim prej.
  • Obiski bodo potekali v prostorih domske kavarne.
  • Ob prihodu morate izpolniti epidemiološki obrazec in ves čas obiska uporabljati zaščitno opremo, ki vam jo bodo predali v uporabo.

B.S.