Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Celjsko sodišče začelo postopek prisilne poravnave Meje Šentjur


Okrožno sodišče v Celju je za eno izmed največjih podjetij v občini Šentjur, Meja Šentjur d.d., začelo postopek prisilne poravnave.

Predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave podjetja Meja Šentjur, ki je v preteklih letih sicer izkazovalo dobre poslovne rezultate, je vložila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Šentjursko podjetje uvedbi postopka ni nasprotovalo.

Podjetje Meja Šentjur d.d. gre v prisilno poravnavo, potem ko je predlog za uvedbo postopka na Okrožno sodišče v Celju vložila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Šentjursko podjetje se na predlog ni pritožilo, zato je celjsko sodišče že začelo s prisilno poravnavo. Postopek bo vodil upravitelj Miha Mušič, ki mu lahko upniki svoje terjatve prijavijo najpozneje do 18. januarja.

Letos septembra je 96,8-odstotni lastniški delež Meje Šentjur od družbe PSZ v stečaju prevzela družba Altius s Ptuja, oktobra pa je nato na mesto dotedanjega direktorja Romana Gregorna imenoval Mitjo Križaja. Gregorn je sicer v poslovnem poročilu za leto 2019 lastnike pozval k ustrezni finančni podpori investicijam, ki so se po njegovem uresničevale prepošasi, šentjursko podjetje pa je zato tudi začelo izgubljati stik s konkurenco. Gregorn je sicer pred odhodom iz podjetja dejal, da epidemija na poslovanje podjetja ni bistveno vplivala in je podjetje uspelo poslovati dokaj normalno. Meja Šentjur je imela po pisanju portala 24ur konec leta 2019 za okoli 2,4 milijona evrov posojil, vrednost vpisanih hipotek na nepremičninah pa je znašala 6,6 milijona evrov.

Podjetje Meja Šentjur d.d. deluje od leta 1989, pred tem pa je delovalo že v sklopu Kmetijskega kombinata Šentjur. V letu 2019 je podjetje  ustvarilo 9,9 mio evrov celotnih prihodkov (podobno tudi v letih 2018 in 2017) ter dobrih 2 tisoč evrov dobička (leta 2018 je bil dobiček 290 tisoč, leta 2017 pa 560 tisoč evrov). Kazalnik EBITDA oz. izid pred davki, obrestmi in celotnimi odpisi sredstev je lani izkazoval 937 tisoč evrov. Podjetje, katerega glavna dejavnost je proizvodnja jajc in reja perutnine, ukvarja pa se tudi s pridelavo jabolk in žitaric, je lani zaposlovalo 63 ljudi.

foto: Meja Šentjur