Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Umrlo 38 bolnikov, a prvič po skoraj dveh mesecih zmanjšanje števila hospitaliziranih. V občinah KiO 50 novih okužb


Včeraj je bilo opravljenih 5762 testiranj, izvidi pa so bili na SARS-CoV-2 pozitivni pri 1508 osebah. Delež vseh pozitivnih izvidov opravljenih testov je bil včeraj 26,17 %.

Danes se je po skoraj dveh mesecih prvič zgodilo, da je skupno število hospitaliziranih covid bolnikov v slovenskih bolnišnicah padlo. Še vedno pa skrbi visoko število dnevno umrlih za covidom-19. Včeraj se je število hospitalizacij po bolnišnicah v Sloveniji zmanjšalo za 11 bolnikov s covidom-19. Sprejeli so namreč 98 covid bolnikov (44 manj kot dan prej), v domačo oskrbo so odpustili 79 bolnikov oz. 14 manj kot dan prej, v bolnišnicah pa je umrlo 3o oseb.

Skupaj je sicer včeraj umrlo 38 covid bolnikov, od začetka epidemije v Sloveniji pa že 724 oseb obolelih za covidom-19. V Sloveniji beležimo 348 umrlih na milijon prebivalcev, kar nas uvršča na trenutno 33. mesto po umrljivosti med vsemi državami na svetu.

Neposredna primerjava med covidom-19 in gripo ni možna, gre za popolnoma drug virus. Pri gripi imamo tudi učinkovita orodja za boj proti njej, na cepivo proti covidu-19 pa še čakamo. Ocene so sicer različne, vendar je smrtnost zaradi covida-19 vsaj 10-krat višja kot pri gripi. Pri gripi je tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, okoli 10-krat nižje kot pri covidu-19.Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana

Trenutno je hospitaliziranih že 1199 covid bolnikov oz. 11 manj kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 199 (141 od teh na respiratorju oz. 4 več kot dan prej), kar pomeni da sta v intenzivni covid negi dva bolnika več kot dan prej.

V Splošni bolnišnici Celje se skupaj zdravi 138 covid bolnikov, kar je štiri več kot dan prej, 20 jih je na intenzivni negi, od teh jih je 10 na respiratorju. V SB Celje so včeraj sprejeli 20 covid bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 11pet covid bolnikov pa je v bolnišnici umrlo.

V negovalnih bolnišnicah je dodatno v oskrbi 119 covid bolnikov. Od tega 22 v Bolnišnici Topolšica in 8 v Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Včeraj je v negovalnih bolnišnicah umrl en covid bolnik.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 19.862, kar pomeni, da je število aktivno okuženih v Sloveniji padlo že sedmi dan zapored, včeraj za 289 oseb. 14-dnevna pojavnost je ponovno padla pod tisoč in je trenutno 948 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 237 okužb. Največ v občini ponovno v občini Velenje (59). Velenje očitno postaja novo žarišče, saj so kljub vsesplošnemu umirjanju naraščanja števila okužb tam v zadnjih treh dneh potrdili kar 167 okužb. V naši regiji Velenju sledijo Celje (37), Šentjur (21), Žalec (16), Slovenske Konjice (14), Zreče (10), Vojnik in Šmarje pri Jelšah po (9), Rogaška Slatina (8), Laško in Podčetrtek po (6), Polzela in Mozirje po (5), Šoštanj in Vransko po (4), Braslovče, Prebold in Šmartno ob Paki po (3), Kozje, Nazarje, Rečica ob Savinji in Rogatec po (2), Bistrica ob Sotli (*Posavska regija), Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Ljubno, Štore, Tabor in Vitanje po (1).

V veljavo že stopili nekateri novi ukrepi

Včeraj je vlada predstavila nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Nekateri ukrepi so v veljavo stopili že danes, nekateri pa bodo v veljavo sopili v ponedeljek. Med drugim je sedaj prepovedano vsakršno zbiranje, razen znotraj istega gospodinjstva in družine. Ponovno bo, kot v pomladanskem valu epidemije, od ponedeljka dalje ustavljen javni promet. Vlada se je prav tako odločila, da zapre tudi vse tiste dejavnosti, ki so dovoljenje za obratovanje dobile ta teden, na primer zlatarne, kozmetične salone in fotokopirnice. Bodo pa za najbolj nujne primere delovale upravne enote, prav tako bodo še naprej delovali vulkanizerji in dimnikarji. Podrobnosti v novici tukaj.