Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Število potrjenih okužb pada, hospitaliziranih in umrlih pa narašča. Včeraj občine KiO s šestimi okužbami


Včeraj je bilo potrjenih najmanj okužb po 18. oktobru. Izvidi 2.244 so bili namreč na novi koronavirus pozitivni v “zgolj” 557 primerih. Tudi delež pozitivnih testov je najnižji od 22. oktorbra. Včeraj je bilo namreč pozitivnih 24,82 % izvidov vseh testiranj.

KDAJ SE PRIČAKUJE TRETJI VAL: Strokovnjaki tretji val epidemije novega koronavirusa pričakujejo v času sezonske gripe. Ta se navadno začne konec decembra, traja v januarju in februarju, v marcu ali aprilu pa se konča. Tretji val naj bi bil še bolj zahteven, ker zdravniki ne bodo takoj vedeli, ali ima bolnik gripo ali covid-19. Glede na to je zelo pomembno cepljenje proti gripi.

Strokovnjaki prav tako svarijo pred tem, da bi se ljudje ob upadanju števila okuženih porehitro sprostili in začeli manj striktno upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja, zato je potrebno tudi pri padajoči krivulji upoštevati priporočila strokovnjakov.

Kljub očitnemu zasuku krivulje navzdol, kar priča tudi o učinkovitosti priporočenih ukrepov strokovnjakov, ki jih državljani po večini dosledno upoštevajo, pa je zaskrbljujoče predvsem dnevno število umrlih. To namreč narašča že četrti dan zapored in je bilo včeraj enako kot dan prej. Umrlo je 25 bolnikov obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V zadnjih štirih dneh je umrlo kar 96 covid bolnikov, od začetka epidemije pa skupaj že 388 oseb.

Enako zaskrbčljujoče je tudi stanje po slovenskih bolnišnicah, kjer se jim upadanje števila okužb zaenkrat ne pozna, saj je nrivulja še vedno obrnjena navzgor. Trenutno je tako hospitaliziranih 868 covid bolnikov oz. 47 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 140 (82 od teh na respiratorju), kar pomeni da je v intenzivni covid negi devet bolnikov več kot dan prej, kar 12 več kot dan prej pa jih je na respiratorju. V SB Celje se zdravijo 108 covid bolniki (pet več kot dan prej), 18 jih je na intenzivni negi (dva več kot dan prej), od teh jih je osem na respiratorju (dva več kot dan prej). V SB Celje je včeraj umrl en covid bolnik.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 22.521, 14-dnevna pojavnost pa je 1075 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Včeraj je bilo dvomestno število potrjenih okužb zaznanih v zgolj devetih občinah. Največ ponovno v občini Ljubljana, in sicer 79. Dvomestno število okužb so zabeležile še občine Beltinci (18), Celje (13), Kamnik (17), Kranj (19), Maribor (52), Mengeš (10), Murska Sobota (13) in Ptuj (16).

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili 46 okužb. Največ v občini Celje (13), sledijo Žalec (6), Vojnik in Štore po (5), Laško (4), Šentjur, Rogaška Slatina in Dobrna po (2), Bistrica ob Sotli, Gornji Grad, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje in Zreče po (1).

V Savinjski regiji je trenutno aktivno okuženih 2874 oseb, največ v Celju (523), Velenju (444), Šentjurju (264), Žalcu (258), Šoštanju (156) in Slovenskih Konjicah (139). 14-dnevna pojavnost naše regije pa je 1114,6 okuženih na 100.000 prebivalcev. Tedenski prirast okuženih je 22,6 %.