Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Število okužb ponovno čez 2000 in 40 umrlih. Občine KiO z novimi 37 okužbami. V DZ roma #PKP6


Včeraj smo v Sloveniji ponovno potrdili preko dvatisoč okužb, kar je največ po 28. oktobru. Opravljenih je bilo 4457 testiranj, izvidi pa so bili na SARS-CoV-2 pozitivni pri 2217 osebah. Ponovno se je povečal tudi delež pozitivnih rezultatov testov. Ta je bil včeraj 29,5 %, kar je naveč po 3. novembru.

Še vedno se povečuje tudi število hospitalizacij in umrlih. Včeraj se je število hospitalizacij po bolnišnicah v Sloveniji povečalo za 21 bolnikov s covidom-19. Sprejeli so namreč 153 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 96 bolnikov, v bolnišnicah pa je umrlo 34 oseb.

Skupaj je sicer včeraj umrlo 40 covid bolnikov, kar je kar 13 več kot dan prej. Skupaj je v Sloveniji od začetka epidemije umrlo že 645 oseb obolelih za covidom-19. V Sloveniji beležimo že 310 umrlih na milijon prebivalcev, kar nas uvršča med 40 držav z najvišjo umrljivostjo na svetu.

Trenutno je hospitaliziranih že 1192 covid bolnikov oz. 21 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 198 (134 od teh na respiratorju oz. sedem več kot dan prej), kar pomeni da sta v intenzivni covid negi dva bolnika več kot dan prej.

V Splošni bolnišnici Celje se skupaj zdravi 141 covid bolnikov, kar je enako kot dan prej, 19 jih je na intenzivni negi, od teh jih je 9 na respiratorju. V SB Celje so včeraj sprejeli 19 covid bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 15, štirje covid bolniki pa so v bolnišnici umrli.

V negovalnih bolnišnicah je dodatno v oskrbi 100 covid bolnikov. Od tega 24 v Bolnišnici Topolšica in 8 v Psihiatrični bolnišnici Vojnik.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 20.712, kar pomeni, da je število aktivno okuženih v Sloveniji padlo že peti dan zapored, včeraj za 385 oseb, vendar se dnevni padec števila aktivnih upočasnjuje. 14-dnevna pojavnost je ponovno padla pod tisoč in je trenutno 988 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 274 okužb. Največ v občini Velenje (59), sledijo Celje (30), Žalec in Slovenske Konjice po (22), Šentjur (18), Štore (15), Polzela (11), Gornji Grad, Zreče in Šoštanj po (10), Vojnik (9), Vransko (7), Braslovče, Laško, Rogaška Slatina in Rogatec po (6), Mozirje in Šmarje pri Jelšah po (5), Prebold, Rečica ob Savinji in Šmartno ob Paki po (3), Luče in Nazarje po (2), Dobje, Dobrna, Ljubno in Podčetrtek po (1).

Največ aktivno okuženih v Savinjski regiji je trenutno v občini  Velenje (445), sledijo Celje (382), Žalec (239), Šentjur (182), Šoštanj (132) in Slovenske Konjice (130). V Sloveniji imajo največ aktivno okuženih v občini Ljubljana, in sicer 2915, v nobeni drugi občini trenutno ne presegajo tisoč aktivno okuženih.

Največji delež okuženih prebivalcev na območju KiO imajo v občini Šmarje pri Jelšah, kjer je bilo doslej potrjeno okuženih 3,4 % vseh prebivalcev občine. Glede na spreminjanje naćina testiranja je delež zagotovo veliko višji od uradno potrjenega. Največja 14-dnevna pojavnost med občinami KiO ima Bistrica ob Sotli, kjer je trenutno 1047,9 potrjeno okuženih na 100.000 prebivalcev.

Vlada sprejela #PKP6

Vlada je pred dnevi sprejela šesti protikoronski paket #PKP6 z začasnimi ukrepi za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19. Paket je namenjen odpravi posledic in vpliva novega koronavirusa na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva.

Vlada je zaradi ponovne razglasitve epidemije sprejela novi PKP6, nekatere ukrepe iz petega paketa, ki so bili sprejeti še pred razglasitvijo ponovne epidemije COVID-19, pa je zgolj dopolnila. Poleg tega je ponovno aktivirala nekatere ukrepe iz prvega paketa (npr. subvencije podjetjem za čakanje zaposlenih na delo), nekatere ukrepe iz tretjega paketa pa je podaljšala (npr. podaljšanje subvencioniranega skrajšanega delovnega časa).

Predlog zakona med drugim prinaša:

  • subvencioniranje gospodarskih subjektov za čakanje zaposlenih na delo,
  • podaljšanje moratorija na kredite,
  • subvencioniranje skrajšanega delovnega časa,
  • oprostitev plačila DDV od dobav in pridobitev zaščitne in medicinske opreme znotraj Evropske unije,
  • financiranje dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve,
  • delno nadomestitev fiksnih stroškov prizadetim gospodarskim subjektom,
  • odlog plačila najemnine za najemnike poslovne stavbe ali poslovnega prostora,
  • zagotavljanje zdravstvenih storitev in kapacitet, itd.

Vlada je sprejela tudi spremembo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta sedaj omogoča sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu (bolnišnici) z bolnim otrokom do starosti otroka vključno 5 let, po novem pa bo lahko eden od staršev v bolnišnici bival z bolnim otrokom starim do 14 let.

Dodatne podrobnosti #PKP6 bomo objavili po dokončni potrditvi šestega svežnja PKP zakonov.

B.S., foto: MOC