Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako šola na daljavo sede dijakom in profesorjem celjskih srednjih šol


Zaradi koronavirusa so tudi izobraževalne ustanove zaprle svoja vrata. Srednješolci ter osnovnošolci od 6. razreda naprej se od doma izobražujejo že od 19. oktobra. Po podaljšanih počitnicah so se jim 9. novembra pridružili tudi najmlajši šolarji.

Nedvomno je to za vse učence sprememba. Kako le-ti gledajo na šolanje od doma, smo povprašali nekaj dijakov celjskih srednjih šol.

MNENJE DIJAKOV

Pri vprašanju, kako se dijakom zdi šolanje na daljavo, so bili odgovori različni. Šolanje na daljavo je všeč še posebej tistim, ki živijo dlje od šole, saj lahko tako dlje spijo. Všeč jim je tudi to, da lahko obveznosti opravijo kadarkoli hočejo. Nekateri menijo, da je razlaga profesorjev manj kvalitetna, tudi zaradi tega, ker ni fizičnega stika. Njihovo mnenje je, da šolanje od doma zahteva veliko več samodiscipline. Vsi dijaki pa so poudarili, da pogrešajo socialne stike, sošolce ter prijatelje.

Večina dijakov je mnenja, da profesorji predelajo preveč snovi. Kar pomeni, da mnogi za šolo delajo tudi vsako popoldne, na kar nimajo prostega časa ter časa za gibanje, kar bi bilo v teh časih še posebej pomembno.

Glede kakovosti podane snovi so odgovori različni. Kakovost snovi je enako dobra kot v šoli predvsem pri teoretičnih predmetih, med tem pa je le-ta slabša pri praktičnih predmetih. So pa dijaki poudarili, da je komunikacija s profesorji ter njihov trud zelo dober.

MNENJE PROFESORICE

Za mnenje o šoli na daljavo pa smo povprašali tudi eno izmed profesoric s Šolskega centra Celje.

Poudarila je, da tako kot dijakom, tudi njej bolj ustreza pouk prav iz šolskih klopi, saj rada z dijaki dela v živo in z njimi vzpostavi nek pofesionalen odnos. Tudi odziv dijakov je takrat veliko boljši, saj pogosto pojavljajo vprašanja, teh pa zdaj skoraj ni. Pove nam tudi, da je slaba lastnost pouka na daljavo to, da veliko manj dijakov spremlja pouk, saj profesorji nimajo tako velikega nadzora, kot ga bi imeli v šoli. Še ena slaba lastnost pa je to, da dijaki več ur sedijo za računalnikom, kar ni dobro za njihov razvoj.

Za pripravo pouka porabi veliko časa, saj ga prilagaja različnim orodjem, ki se jih ob teh časih poslužujemo.

Ob vprašanju, če meni da je sedaj vidna razlika pri pridobljenem znanju v primerjavi z znanjem iz šolskih klopi nam pove, da majhne razlike opaža, večjih pa ne. Poudari, da je pomembno, da dijaki vidijo znanje kot vrednoto. Nekateri dijaki imajo sedaj še več znanja, saj si lahko delo in domače naloge sami razporejajo. Spet drugi pa imajo znanja manj, saj se jim snov zaradi slabe razporeditve obveznosti nakopiči. Profesorji se zelo trudijo, da takim dijakom pomagajo.

Za konec nam je še povedala, da meni, da so profesorji na delo od doma veliko bolje pripravljeni, kot so bili marca. Naučili so se marsičesa novega in to radi delijo z ostalimi profesorji in seveda dijaki.

D.K.