Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako po novem pridobiti potrdilo o prestajanju karantene na domu


Eden od ključnih ukrepov za omejitev širjenja virusa SARS-CoV-2 je, da oseba, ki ji je bila potrjena okužba (s testom ali na podlagi mnenja zdravnika) oz. je bila v visoko tveganem stiku z okuženo osebo, ostane doma.

Če gre za zaposleno osebo, delodajalec lahko zaposlenega, ki je bil v visoko tveganem stiku, napoti na delo od doma, oziroma organizira delovne procese in prihod na delo ter z dela tako, da prenos okužbe ni možen. Zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, na primer zaradi študija, potrebuje dokazilo, da je ostala v karanteni na domu.

Po novem je takšno dokazilo Potrdilo o karanteni na domu. S tem potrdilom lahko delodajalec ali oseba sama (samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavljata nadomestilo za plačo ali druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

Postopek za pridobitev Potrdila smo poenostavili, da bi v čim večji meri razbremenili vse zdravstvene delavce, saj morajo opravljati druge nujnejše naloge. Na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) in na portalu eUprave je zato objavljen obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu, ki ga izpolni zaposleni sam ali s pomočjo delodajalca. NIJZ mu na podlagi vnesenih podatkov izda Potrdilo na elektronski naslov kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. Ob tem dobi tudi Navodila o karanteni na domu.

Obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu najdete na spletni strani  NIJZ in portalu eUprave. 

Obrazec lahko oddate z uporabo e-identitete ali brez. V primeru oddaje brez uporabe e-identitete vnesete svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega želite prejeti potrdilo o karanteni. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto pa boste potrdilo prejeli v predal Moja eUprava.

vir: Ministrstvo za zdravje