Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Celjski zdravnik opisal težko osebno izkušnjo s covidom-19


Da gre pri covidu-19, ki ga povzroča virus SARS-CoV-2, za resno bolezen, že vseskozi opozarja tako stroka, kot tudi pričevanja mnogih covid bolnikov, pri katerih je bolezen ubrala težji potek.

Do sedaj je znano, da pri 20 % zbolelih za covidom-19 bolezen poteka težje, okoli 5 % bolnikov pa je kritično bolnih in potrebuje zdravljenje na intenzivni enoti. Slednje ni nujno pogojeno s starostjo, saj lahko tudi mlajši pacienti v dobri telesni kondiciji utrpijo težjo obliko te bolezni.

Izpoved o težkem premagovanju covida-19 je že pred časom z javnostjo delil v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić, dr. med., ki je med drugim povedal, da je kljub mladosti in športni aktivnosti mislil, da zdravljenja ne bo zdržal doma in bo moral v bolnišnico. O težki izkušnji pa je nedavno za Novi tednik spregovoril tudi specialist splošne kirurgije v Splošni bolnišnici Celje Andrej Strahovnik, dr. med..

Kot je med drugim dejal, je pozitiven izvid testa najprej sprejel kot nekakšno olajšanje, češ prej zboliš, prej razviješ imunost. A olajšanje se je hitro sprevrglo v nočno moro. Potem, ko je namreč že kazalo, da bo bolezen prebolel brez zapletov, se mu je stanje naglo poslabšalo. “Začela sta se hlastanje za zrakom in tekma za kisik. Vidiš, da naenkrat postaneš odvisen od drugih, ne glede na to, v kakšni telesni pripravljenosti si. Postaneš nemočen. Grozljiv občutek je, ko dobesedno hlastaš za zrakom in ne moreš vdihniti v popolni meri, ko si odvisen od drugih in ne veš, ali bo sledilo izboljšanje stanja ali poslabšanje. Grozljiv je tudi občutek negotovosti,” je za Novi tednik dejal Strahovnik, ki z zaskrbljenostjo spremlja tiste, ki še vedno ne upoštevajo vseh priporočil strokovnjakov za zamejevanje širjenja virusa.

V celjski bolnišnici se sicer soočajo s težkimi kadrovskimi razmerami. Še do nedavnega je bilo namreč okuženih ali v samoizolaciji že preko 200 zdravstvenih delavcev celjske bolnišnice. Kljub temu se preostanek kadra požrtvovalno bori za vsakega bolnika v popolnoma polnih štirih covid oddelkih. Trenutno v SB Celje zdravijo kar 138 bolnikov s covidom-19, 20 bolnikov je na intenzivni negi, od teh jih mora biti polovica priključenih na respirator. Samo v zadnjih dveh dneh so izgubili boj za življenje pri desetih bolnikih.

foto: SB Celje