Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Včeraj na Kozjanskem brez potrjenih okužb. DSO Šmarje začasno prepoveduje obiske, množična okužba v SB Celje


Nedelja je kot običajno, zaradi manj opravlenih testov, prinesla nekolikšen padec števila potrjeno okuženih. Včeraj smo tako v Sloveniji na podlagi 1404 testiranj potrdili “samo” 169 okužb z novim koronavirusom, a je delež potrjenih okužb drugi najvišji doslej. Včeraj je bilo namreč pozitivnih 12 % vseh opravljenih testiranj.

Včeraj sta umrla dva covid bolnika, tako da se je število umrlih zvišalo na 169.

Po podatkih sledilnika covid-19 je 14-dnevna incidenca, število okuženih na 100.000 prebivalcev, že pri številki 165 na 100.000 prebivalcev. S tem, ko je incidenca presegla 140, je izpolnjen tudi eden izmed pogojev za ponovno razglasitev epidemije. Druga dva mejnika sta 250 hospitaliziranih, in 50 bolnikov na intenzivni negi.

V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 3444 oseb. Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 34. V vseh drugih občinah jih je bilo manj kot deset. Razveseljuje podatek, da v občinah Kozjanskega in Obsotelja včeraj ni bila potrjena niti ena okužba.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so sicer včeraj potrdili zgolj 11 okužb. Največ v Celju in Laškem po tri. Po eno so potrdili še v Velenju, Slovenskih Konjicah, Šoštanju in Braslovčah.

Občina Solčava še vedno ostaja edina občina Savinjske regije (skupaj jih je 31) in ena izmed petih v celotni državi, kjer do sedaj še niti pri enem prebivalcu občine niso potrdili okužbe z virusom Sars-CoV-2.

V celotni Savinjski regiji je skupaj aktivno okuženih 393 oseb, največ v občini Celje, kjer jih je 66, kar je četrte največje število v Sloveniji. Sicer jih je največ v občini Ljubljana, 579 aktivno okuženih.

Po slovenskih bolnišnicah je skupaj hospitalizirana 172 oseba, 26 od teh je nastanjenih v intenzivni enoti, 14 oseb je priključenih na respirator. V SB Celje oskrbujejo 17 covid bolnikov, štirje so v intenzivni enoti, na respiratorju je en covid bolnik.

V DSO Šmarje pri Jelšah, kjer so se v prvem valu soočali z enim najhujših izbruhov okužb s Sars-CoV-2 pri nas, so zaradi trenutne situacije preventivno prepovedali obiske.

V Splošni bolnišnici Celje je prišlo do množične okužbe medicinskih sester in zdravnikov na oddelku, kjer oskrbujejo covid bolnike.

V DSO Šmarje začasno prepovedujejo obiske

Iz DSO Šmarje pri Jelšah, kjer so se v prvem valu soočali z enim izmed največjih in najsmrtonosnejših izbruhov novega koronavirusa pri nas, so sporočili, da so se zaradi bistveno poslabšane epidemiološke slike v Sloveniji v zadnjih dneh odločili za začasno prepoved obiskov. Prepoved bo trajala do ponedeljka, 19.10.2020.

“Vse svojce obveščamo, da se naši stanovalci dobro počutijo in da so vsi zdravi. Ker želimo, da tako ostane tudi v bodoče, se zaposleni po najboljših močeh trudimo, da je zanje v času omejitev vaših obiskov, dobro poskrbljeno. Poleg osnovne oskrbe in zdravstvene nege redno potekajo individualne obravnave v sklopu fizioterapije in delovne terapije. Seveda pa vas, dragi svojci, zelo pogrešajo in zato vam bomo komunikacijo s stanovalci še vnaprej omogočali preko telefonskih pogovorov ter video klicev (Viber, Skype…).

Obiski bodo še naprej pod posebnimi protokoli omogočeni pri osebah, kjer je prišlo do bistvenega poslabšanja zdravstvenega stanja.
O vseh spremembah vas bomo obveščali telefonsko (oddelčna sestra ali zdravnik) in splošne informacije objavljali na spletni in Facebook strani Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Prav tako smo vsak dan dosegljivi za vaša vprašanja na ustaljenih telefonskih številkah,” je sporočila direktorica Gordana Drimel.

SB Celje se sooča z množično okužbo med zaposlenimi na covid oddelku

Splošna bolnišnica Celje se po poročanju Večera sooča z množično okužbo z virusom Sars-CoV-2 med medicinskimi sestrami in zdravniki na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer imajo nastanjene covid bolnike.

Na oddelku naj bi bilo okuženih 14 medicinskih sester in 3 zdravniki. “To je zelo velik kadrovski manjko, ki ga rešujemo s prerazporeditvami ustreznega kadra z ostalih bolnišničnih oddelkov. Tej situaciji pa smo morali tudi prilagodili delo na tem bolnišničnem oddelku,” so za Večer pojasnili v SB Celje. V bolnišnici so po vseh oddelkih začasno prepovedali pacientom, da zapuščajo sobe z namenom sprehajanja po bolnišnici. Za dodatne informacije smo zaprosili SB Celje in jih še čakamo.

S prvo okužbo naj bi se prav tako po poročanju spletnega Večera soočali tudi v Senecura domu starejših Vojnik. Zbolela naj bi varovanka doma, ki je bila do nedavnega na zdravljenju prav na oddelku celjske bolnišnice, kjer se je zgodil množični izbruh. Jutri bo znano, ali je še kdo izmed dveh varovank in 17 zaposlenih, ki so jih poslali na preventivno testiranje, okužen.