Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob rekordu potrjenih in umrlih močan skok okužb tudi v Šentjurju. Vlada dopolnila ukrepe, da se izogne ustavitvi javnega življenja


Neslavni rekordi v povezavi z globalno koronavirusno zdravstveno krizo iz dneva v dan padajo tudi v Sloveniji. Včeraj smo tako z 5891 testi potrdili rekordne 1503 primere okužb, umrlo je tudi rekordno število covid bolnikov v enem dnevu, in sicer 10. Skupaj sta zaradi/s koronavirusom v Sloveniji doslej umrli 202 osebi.

Izogibajte se gneči, ljudem brez maske in delajte doma, če je to mogoče. Zdaj je čas, da Slovenci stopimo skupaj in storimo vse, kar lahko v skupnem boju proti novemu koronavirusu… …Z odgovornim obnašanjem vseh in s sodelovanjem vseh deležnikov, mislim, da ne bo prišlo do izbiranja, komu bomo dajali podporno terapijo, smo še daleč od Bergama.predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc

Včeraj je bil ponovno zabeležen tudi rekordni delež pozitivnih testov. Teh je bilo med vsemi opravljenimi testi kar četrtina oz. 25,51 %.

14-dnevna pojavnost v Sloveniji se je povzpela na 423 okuženih na 100.000 prebivalcev, aktivno okuženih oseb pa je v Sloveniji trenutno 8860.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob hitrem večanju števila okužb omenil tudi možnost ponovnega popolnega zaprtja države.

Čas za to odločitev (popolno ustavitev javnega življenja v državi op. p.) je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, tako da lahko državo zapremo brez večje škode, in če dodamo še en teden, mislim, da bi se stvari dale obvladovati… …Za nas bi bilo zelo obremenjujoče, če bi čez 14 dni ugotovili, da sprejeti ukrepi niso zadostovali in bi prišli do točke, ko zdravstvo ne bo več zmoglo zdržati obremenitev. Vsi se bojimo, da bi prišli do točke, ko ne bi več imeli rešitev, zato je danes rešitev zgolj in samo v omejitvi stikov.”minister za zdravje Tomaž Gantar

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 185. Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili 199 okužb. Največ so jih potrdili v Celju, in sicer rekordnih 45. Občine KiO so včeraj zabeležile kar 42 potrjenih okužb, glavnino od teh je bilo v Šentjurju, kar 30.

Trenutno je hospitaliziranih že 333 covid bolnikov oz. 20 več kot dan prej, na intenzivni negi se jih zdravi 55 (41 od teh na respiratorju), kar pomeni da je v intenzivni covid negi en bolnik manj kot dan prej, na respiratorju pa so trije bolniki več. V SB Celje oskrbujejo 31 covid bolnikov, devet bolnikov je v intenzivni enoti, na respiratorju je sedem covid bolnika. Včeraj je v SB Celje umrl en bolnik. Kot je na tviterju objavil specializant infektologije v SB Celje Federico V. Potočnik, naj bi bilo v celjski bolnišnici čedalje več okuženih med zdravstvenimi delavci. Za natančne podatke smo vprašali v SB Celje, od koder pa odgovore še čakamo.

14-dnevna incidenca Savinjske regije trenutno 360,3 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. V občini Celje je 14-dnevna pojavnost 312,9 okuženih oseb na 100.000 prebivalcev. Med občinami KiO ima najvišjo 14-dnevno pojavnost občina Šentjur (567,0). V drugih občinah KiO je 14-dnevna pojavnost naslednja: Rogatec (322,0), Dobje (316,1), Bistrica ob Sotli (299,4), Rogaški Slatini (296,4), Kozje (234,2), Šmarje pri Jelšah (204,5) in Podčetrtek (145,1).

Največ okužb v Savinjski regiji so včeraj kot rečeno pordili v občini Celje, in sicer (45). Sledijo Velenje (31), Šentjur (30), Žalec (14), Šoštanj (11), Vojnik in Slovenske Konjice po (6), Zreče, Šmarje pri Jelšah, Polzela, Dobrna, Ljubno, Prebold in Luče po (4), Rogaška Slatina, Vransko, Štore, Vitanje in Nazarje po (3), Rogatec, Gornji Grad in Šmartno ob Paki po (2), Laško, Rečica ob Savinji, Kozje, Podčetrtek, Solčava, Dobje in Tabor po (1).

V savinjski regiji je trenutno 929 aktivno okuženih, največ v Celju, kjer jih je 155 in Velenju, kjer jih je 144. V Šentjurju pa je aktivno okuženih 109.

Novinarska konferenca z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ministrico za zdravje Simono Kustec, itd.:

Vlada je včeraj sprejela nekatere modifikacije že sprejetih ukrepov
Omejitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev

Že včerasj so v veljavo stopile nekatere nove omejitve (podrobnosti tukaj), včeraj pa je vlada sprejela še dva odloka, ki dopolnjujeta ukrepe na področju omejitev ponujanja in prodajanja blaga in storitev ter omejitev pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj. Odloka začneta veljati jutri. Vlada naj bi v naslednjih dneh prav tako sprejela sklep, da se veljavnost turističnih bonov podaljša za eno leto.

Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah, ob upoštevanju omejitve 1 oseba na 20 kvadratnih metrov.

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih v rdečih regijah (kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100 000 prebivalcev), je prepovedano.

Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar le za mizami (sedeča postrežba) ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo. Pod enakimi pogoji je dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih in to ne glede na status regije.

Ne glede na obarvanost regije je dovoljeno tudi opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač med 6. in 21. uro:

  • v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance (npr. v bolnišnicah, dijaških in študentskih domovih),
  • v primeru dostave hrane in pijače in
  • za osebni prevzem hrane in pijače.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, v kolikor je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. To velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka.

Upravljavec trgovskega centra in trgovec, ki ureja trgovino, morata zagotoviti upoštevanje pravil, ki urejajo maksimalno število strank v prostoru.

Fitnes centri so v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo 1 osebe na 20 kvadratnih metrov.

Omejitve pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj

Odlok začasno dovoljuje športno gibalno dejavnost in proces športne vadbe športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.

Prav tako je športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ 6 udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj in športnih prireditev v najvišjem kakovostnem (domačem in mednarodnem) nivoju. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena.

Odloka, katerih strokovne utemeljitve bo vlada preverila čez 14 dni, začneta veljati jutri.

B.S.