Na Kozjanskem včeraj potrdili 15 okužb, največ v Šentjurju. Izpolnjeni pogoji za tretji sveženj ukrepov

13. 10. 2020 12:17

Nov teden smo v Sloveniji ponovno pričeli z blizu 400 potrjeno okuženimi. Včeraj smo tako v Sloveniji na podlagi 3308 testiranj potrdili 397 okužb z novim koronavirusom oz. 398, saj je bil en Slovenec pozitiven na testiranju v Avstriji. Delež pozitivnih testov med vsemi opravljenimi testi je bil včeraj drugi najvišji doslej. Pozitivnih je bilo 12 % opravljenih testov.

Včeraj so umrli tudi štirje bolniki s covid-19, tako da je skupna številka narasla na 173 umrlih.

Po podatkih sledilnika covid-19 je 14-dnevna incidenca, število okuženih na 100.000 prebivalcev, že pri številki 179 na 100.000 prebivalcev. Incidenca je že nekaj dni nazaj presegla 140, kar je eden izmed pogojev za ponovno razglasitev epidemije. Druga dva mejnika sta 250 hospitaliziranih, in 50 bolnikov na intenzivni negi. Tudi ta dva parametra bosta očitno kmalu dosežena.

So pa vseeno za današnjim dnem izpolnjeni vsi pogoji za tretji sveženj ukrepov oranžne faze, za uveljavitev katerega je po vladnem načrtu potrebnih 120 okuženih v 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev, 180 ljudi v bolnišnicah in 30 na intenzivni negi. Tretji sveženj med možnimi ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oz. regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oz. regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Pri tem ni nujno, da vlada sprejme vse ukrepe, ampak lahko tudi le določene izmed njih.

Po slovenskih bolnišnicah je skupaj hospitalizirana 180 oseb, 32 od teh je nastanjenih v intenzivni enoti, 16 oseb je priključenih na respirator. V SB Celje oskrbujejo 16 covid bolnikov, pet jih je v intenzivni enoti, na respiratorju je en covid bolnik. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en bolnik.

V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 3744 oseb. Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 67.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so sicer včeraj potrdili kar 54 okužb. Največ v občini Celje, in sicer 10. V občinah Kozjanskega in Obsotelja je bilo potrjenih 15 okužb. Največ v Šentjurju, in sicer šest. Štiri so bile potrjene v Rogaški Slatini, tri v Rogatcu in dve v Šmarju pri Jelšah.

V Pegazovem domu brez novih okužb in z le še 14 aktivno okuženimi.

Včeraj so iz SB Celje sporočili, da se soočajo z množično okužbo na oddelku, ki oskrbuje covid bolnike. Več tukaj.

Občina Solčava še vedno ostaja edina občina Savinjske regije (skupaj jih je 31) in ena izmed petih v celotni državi, kjer do sedaj še niti pri enem prebivalcu občine niso potrdili okužbe z virusom Sars-CoV-2.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so bele okužbe včeraj potrjene v občinah: Celje (10), Velenje (9), Šentjur (6), Vojnik (5), Rogaška Slatina (4), Vransko in Rogatec po (3), Žalec, Šmarje pri Jelšah, Šoštanj in Vitanje po (2), po (1) pa v občinah Slovenske Konjice, Zreče, Laško,Braslovče, Polzela in Štore.

V celotni Savinjski regiji je skupaj aktivno okuženih že 427 oseb, največ v občini Celje, kjer jih je 70, kar je četrte največje število v Sloveniji. Sicer jih je največ v občini Ljubljana, 636 aktivno okuženih.

Trenutno so v Sloveniji glavna težava praznovanja, poroke, različne obletnice. Tako da bi res želela poudariti, da trenutno stanje ni naklonjeno velikemu združevanju. Seveda so možna praznovanja v ožjem družinskem krogu, kjer smo vsak dan v stiku. Vse drugo pa je trenutno bolje preložiti,” opozarja Mateja Logar iz infekcijske klinike.

V Pegazovem domu obvladali situacijo

Kot je sporočila direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš, je bilo v domu na dan, 12.10.2020, samo še 14 aktivnih okužb pri stanovalcih, od tega so 4 stanovalci v bolnišnični obravnavi ter 2 aktivni okužbi pri zaposlenih. Stanovalci se postopoma vračajo ozdravljeni iz rdeče cone. Novih okužb v zadnjih dneh ni bilo. Tudi smrtnih primerov ne.

Sodelujte v anonimni anketi o spoštovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa:
Create your own user feedback survey
Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 1,224 seconds.