Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Margareta Guček Zakošek na mesto direktorice SB Celje imenovana nezakonito


Višje ljubljansko delovno sodišče je potrdilo sodbo celjskega delovnega sodišča, ki je pred tem odločilo, da je bila direktorica Margareta Guček Zakošek na mesto direktorice bolnišnice imenovana nezakonito.

Po mnenju sodišča namreč razpisnma komisija iz seznama kandidatov ne bi smela izločiti takrat enega izmed favoritov za to delovno mesto dr. Branka Gabrovca, temveč bi slednje lahko storil le svet zavoda. Gabrovec je po mnenju celjskega delovnega sodišča tudi izpolnjeval pogoje razpisa, ki so zahtevali pet let delovnih izkušenj na vodstvenih položajih.

Višje delovno sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo delovnega sodišča v Celju in odločilo, da Margareta Guček Zakošek ni več direktorica SB Celje, Svet zavoda SB Celje pa mora na nujni seji imenovati v.d. direktorja, piše Večer.

Mag. Margarete Guček Zakošek je bila na mesto poslovne direktorice celjske bolnišnice imenovana 5. februarja 2018. Njeno imenovanje je takrat dvignilo veliko prahu, saj je razpisna komisija tik pred glasovanjem iz seznama kandidatov izločila dr. Branka Gabrovca, ki je veljal za tihega favorita. Kot razlog umika s seznama je razpisna komisija navedla, da Gabrovec ni izpolnjeval pogojem razpisa v točki zahtevanih delovnih izkušenj na vodstvenem položaju. Guček Zakoškova, kandidatka takrat vladajoče SMC, je bila tako imenovana na mesto direktorice, Gabrovec pa je napovedal tožbo na delovnem sodišču in pred dnevi tožbo tudi dobil.

Višje delovno sodišče v Ljubljani jenamreč potrdilo februarsko sodbo celjskega delovnega sodišče (vodstvo SB Celje se je na razsodbo pritožilo), ki je odločilo, da dr. Branko Gabrovec izpolnjuje pogoj petih let delovnih izkušenj za mesto poslovnega direktorja celjske bolnišnice. Prav tako bi o izločitvi kandidata s seznama kandidatov moral odločati svet zavoda in ne razpisna komisija. Višje delovno sodišče je tako sedaj zavrnilo pritožbo celjske bolnišnice na prvostopenjsko sodbo in odločilo, da je bila izvolitev Guček Zakoškove nezakonita.

Že jutri znano kdo bo v. d. direktorja?

Svet zavoda bolnišnice bo moral sedaj na nujni seji imenovati v. d. direktorja, saj bolnišnica z današnjim dnem nima več zakonitega zastopnika. Včeraj so namreč vpletene strani prejele pravnomočno sodbo, s čimer je Guček Zakoškovi prenehal mandat, še piše Večer. Neuradno naj bi se svet zavoda na nujni seji sestal jutri popoldan.

“Bolnišnica je 7. 10. 2020 prejela sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča, s katero je bila naša pritožba zavrnjena in potrjena sodba prvostopnega sodišča, ki je ugotovilo, da je sklep Sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje o imenovanju mag. Margarete Guček Zakošek za direktorico nezakonit in se razveljavi. S prejeto sodbo smo seznanili vse člane Sveta zavoda SB Celje, ki so pristojni za izvajanje nadaljnjih postopkov in ukrepov. Direktorica ima veljavno pogodbo o zaposlitvi, Svet zavoda pa je pristojen za odpravo nezakonitosti sklepa, ki je osnova za imenovanje direktorja,” so sodbo komentirali v Splošni bolnišnici Celje.

Za Večer pa je dr. Branko Gabrovec povedal, da je takšno sodbo pričakoval glede na to, kaj vse se je tedaj dogajalo. In da bi se težko sprijaznil z drugačno odločitvijo sodišča: “Sicer pa se sam še nisem odločil, ali bom še vztrajal pri kandidaturi. Celjska bolnišnica ima v zadnjem obdobju slabe poslovne in finančne rezultate, znašla se je na dnu, v javnosti so odmevale zgodbe z dobavo ventilatorjev. Odnosi med zaposlenimi so skrhani, zdravstveni kader zapušča bolnišnico. Sedaj je na potezi država kot ustanovitelj bolnišnice, da odloči, kako naprej. Sprejeti mora odločitev in določiti v. d. poslovnega direktorja bolnišnice.”isna komisija, ker je ta izpolnjeval pogoje za to delovno mesto.