Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kljub naraščanju pozitivnih na “drive-in” testiranjih ZD Šmarje pri Jelšah za paciente ostaja odprt v vseh dejavnostih


Medtem ko dnevne okužbe s koronavirusom  letijo v nebo, bolnišnične kapacitete se hitro polnijo, infektologi in drugi specialisti pa svarijo, da se nam, če se del populacije ne bo zresnil, lahko zgodi Bergamo, v zdravstvenih postajah ZD Šmarje pri Jelšah z velikimi napori ohranjajo prav vse redne zdravstvene storitve. Med zdravniki dva prebolevata okužbo in se s ponedeljkom vračata v delovni proces.

Obenem pa v Šmarju izvajajo tudi drive-in testiranja na novi koronavirus, v namene česa so pred dnevi na parkirišču pod zdravstveno postajo postavili manjšo brunarico.

Na območju šestih občin Kozjanskega in Obsotelja, ki ga pokriva ZD Šmarje pri Jelšah, je trenutno 76 aktivno potrjeno okuženih s koronavirusom, od tega kar 35 v občini Rogaška Slatina, ki je s 314,4 potrjeno okuženih na 100.000 prebivalcev, skupaj z občino Rogatec (322) visoko nad državnim povprečjem.

Podobno kot povsod po Sloveniji se je tudi pri nas vzpostavil sistem “drive in” testiranj za koronavirus, kjer vzorce jemljejo kar iz avtomobila, izjemoma pa tudi izven njega. V ta namen so na parkirišču pod zdravstvenim domom postavili posebno brunarico, pred tem pa so bili v posameznih primerih prisiljeni tudi v improvizacijo, kar je sprožilo nekaj škodoželjnih in tudi žaljivih komentarjev na družabnih omrežjih.

Osredotočeni na delo, a prosijo za strpnost in razumevanje

Da slednje pri prizadevnih zdravstvenih delavcih ne ostaja neopaženo,  izpostavlja direktorica ZD Šmarje pri Jelšah, Jasna Žerak. Kljub vsemu jih to ne odvrača od prizadevnosti in skrbi za vsakega pacienta, bodisi “rednega”, bodisi takšnega z verjetno koronavirusno okužbo.

“Trudimo se biti na voljo pacientom. Organizacijo prilagajamo trenutni epidemiološki sliki. Zdravniki delujejo tudi na 5 deloviščih (Covid ambulanta, VTZ, NMP, svojo ambulanto, Domovi upokojencev),” pravi Žerakova.

Direktorica poudarja, da zdravstveni delavci delujejo v povečanem obsegu dela in da jih “vsako degradiranje zdravstvenega osebja z odkritimi ali pritajenimi pritiski na naše delo, ovira pri rednem in motiviranem delu, ki ga moramo opravljati 24 ur na dan.”

Ker se epidemiološka slika slabša in ker se obolelost s SARS Covid-19 še ne bo končala, zdravstveni delavci prosijo o za strpnost in razumevanje njihovega dela.

Kako poteka drive-in testiranje

V ZD  Šmarje pri Jelšah vse ambulante, tako družinske kot zobozdravstvene, delajo po režimu navodil NIJZ in sicer v popolni zaščitni opremi. Pacienti se morajo za obisk naročiti po telefonu, e-mailu ali preko spleta na določeno ordinacijo zdravnika.

Ob vročinskem stanju pacienta osebni zdravnik naroči na pregled v Covid ambulanto (kontejner v ZP Šmarje pri Jelšah). Če  zdravnik odredi testiranje, se to opravi v  ZD Šmarje pri Jelšah v obliki drive-in. Zdravnik na osnovi klica odredi uro testiranja, pacient se z avtom pripelje na krožno pot Zdravstvenega doma, ki je označena. Zdravstveno osebje izvede testiranje kar v avtomobilu, pacient sprosti parkirišče in na vrsti je drug pacient.

Takšna oblika testiranja se uporablja v vseh zdravstvenih postajah po Sloveniji in širše po svetu. Predstavlja tako varnost za pacienta kot tudi za zdravstveno osebje, saj ne omogoča tesnega stika z ostalimi testiranci ali ostalim zdravstvenim osebjem.

Rezultate testa se dobijo iz laboratorija v roku 24 ur. Pozitivne na Covid osebno pokličejo po telefonu, negativne pa sporočajo preko sms sporočila.

V zadnjem tednu opravijo približno 30 testov dnevno, od tega je med 4 do 12 dnevno pozitivnih. Številka obojega zadnje dni narašča

Terenska zdravstvena oskrba

Za opravljanje dela na terenu za celotno območje, ki ga pokriva ZD Šmarje pri Jelšah, so organizirali tudi vozilo terenskega voznika. Z njim zdravnik, in zdravstveni delavec opravljata nenujne hišne obiske na domu, mrliške oglede, preglede v Covid ambulanti.

Nujna medicinska pomoč deluje 24 ur na številki 112.  Za potrebe zdravstvene oskrbe v domovih upokojencev zdravniki opravljajo dodatno delo tudi v Domovih upokojencev.

Vse potrebne kontakte in navodila najdete na spletni strani Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah.

Bolnišnica Celje vse bolj obremenjena

Medtem pa se postelje za COVID-19 bolnike v celjski bolnišnici hitro polnijo. Trenutno imajo hospitaliziranih 20 COVID-19 bolnikov, od tega 5 v intenzivni enoti in dva na respiratorju. S ponedeljkom bodo začeli z zmanjševanjem izvajanja nenujnih zdravstvenih storitev. To bo potekalo selektivno. Paciente, ki bodo obravnavo lahko opravili, bodo osebno ponovno povabili na pregled ali poseg.

O razmerah v bolnišnici tvita tudi celjski specializant infektologije Federico V. Potočnik. Tako ga je včeraj presenetila številka 834:

V zadnjem mesecu je zaradi COVID-19 v celjski bolnišnici umrlo 12 bolnikov, v Sloveniji skupaj 45. Slovenija je zaenkrat v vrhu evropskih držav po nizki smrtnosti zaradi COVID-19. A zdravniki infektologi opozarjajo, da se bo v primeru preobremenitve zdravstvenega sistema, ki se glede na rast okužb obeta, smrtnost zviševala, saj nekaterih, ki jih sedaj z ustrezno in pravočasno obravnavo lahko rešijo, potem ne bodo zmogli.

R. Č.

Sodelujte v anonimni anketi o spoštovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa:

Create your own user feedback survey

Slovenija je sicer po številu dnevnih okužb na milijon prebivalcev skočila v svetovni vrh: