Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tretji največji prirast okužb v Sloveniji. Šentjur trenutno četrta najbolj okužena občina


Prvi septembrski dan je prinesel rekordno število potrjeno okuženih z novim koronavirusom v tako imenovanem drugem valu. Največ okužb so epidemiologi potrdili 26. marca, ko so potrdili 61 okužb, sledi 1. april s 56 potrjenimi okužbami.

Včeraj so ob 1.608 opravljenih testih v Sloveniji okužbo z novim koronavirusom potrdili v 55 primerih. Hospitaliziranih je 26 bolnikov s covidom-19, štirje potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi. En bolnik s covidom-19 je umrl, tako da je skupno število umrlih covid bolnikov naraslo na 134. “To je tisto, kar smo želeli preprečiti, in očitno nismo bili uspešni. Videli bomo sčasoma, kaj bo to pomenilo za širjenje po šolah,” je situacijo komentirala infektologinja Bojana Beović.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo največ okužb včeraj potrjenih v Ljubljani 7 in Mariboru 5. Na Celjskem je bilo včeraj potrjenih 7 novih okužb. V Celju 2, Žalcu 2, Slovenskih Konjicah 2 in v Šentjurju 1.

Celje in Šentjur sta trenbutno po aktivno okuženimi v samem vrhu slovenskih občin. Celje je po številu aktivno okuženih še vedno na drugem mestu, takoj za Ljubljano, ki jih ima 95. Na tretjem mestu je Maribor z 20 aktivnimi okužbami. Četrti najbolj okuženi občini pa sta Šentjur in Novo mesto s po 14 aktivno okuženimi. Tudi Rogaška Slatina ima trenutno 10 aktivno okuženih.

Bojana Beović: “Čim bo prišlo do širjenja po šolah, bo treba razrede, šole zapirati, kar pomeni, da je treba biti v šolah res pazljiv in upoštevati higienska navodila, ki sicer niso prijetna, a vendarle so izvedljiva in bodo naredila veliko pozitivnega, če se jih bo res upoštevalo.”

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno 86 oseb, kar je tri manj kot včeraj. Regionalno se po aktivnih primerih uvrščamo na dugo mesto v Sloveniji. Največ aktivnih je v Osrednjeslovenski regiji, in sicer 152 oseb. Največ aktivno okuženih v naši regiji je v Celju (25) sledijo Šentjur (14), Rogaška Slatina (10), Velenje (8), Laško (4), Slovenske Konjice (4), Rečica ob Savinji (3), Ljubno (3), Žalec (3), Šmarje pri Jelšah (2), Prebold (2), Štore (2), Zreče (2) po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v občinah Dobrna, Tabor, Vitanje in Nazarje.

V Savinjski regiji od začetka epidemije še niti ene okužbe niso potrdili v občinah Vransko, Gornji Grad, Luče in Solčava.

V Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 468 oseb, hospitaliziranih je 26 bolnikov. 17 v UKC Ljubljana, od tega trije na intenzivni negi (dva od njih na respiratorju) ter 9 v UKC Maribor, od tega en na oddelku za intenzivno nego. V celjski bolnišnici se trenutno ne zdravi noben covid bolnik.