Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prostofer kmalu tudi v občini Kozje


Občinski svetniki občine Kozje bodo na četrtkovi seji obravnavali predlog o vzpostavitvi mreže Prostofer – brezplačnega prevoza starostnikov. Predlagateljica je županja Milenca Krajnc.

Sistem prostofer je na našem območju zaživel že v občinah Šmarje pri Jelšah in Šentjur. Tudi v Podčetrtku je župan pred kratkim predstavil predlog brezplačnega prevoza starejših občanov, ki bo zaživel v začetku oktobra.

PROSTOFER je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.. Projekt je podrobneje predtavljen TUKAJ.

Kot je zapisano v predlogu, že kar nekaj slovenskih občin ponuja svojim občanom storitev Prostofer. “Odzivi tako uporabnikov kot tudi izvajalcev te storitve so zelo pozitivni. Glede na to, da je tudi naša občina demografsko precej stara in da veliko občanov živi v odročnih zaselkih, se zdi vzpostavitev mreže Prostofer smiselna,” je zapisala županja.

Občino bodo mesečni stroški delovanja sistema stali 200 evrov in ddv. Ti vključujejo najem klicnega centra z brezplačno številko 080 10 10, ki povezuje lokalne Prostoferje in uporabnike, ter starejšim nudi druge brezplačne informacije, ki jih potrebujejo ali iščejo, pomoč pri postavljanju mreže lokalnih PROSTOFERJEV, podporo, medsebojno povezovanje, izobraževanje in medijsko javno zahvalo Prostoferjem ter pohvalo in predstavitev občine, kot primera dobre prakse, nagrajevanje najbolj aktivnih Prostoferjev z ugodnostmi in darili partnerjev Zlate mreže in letno poročilo o prevozih, ki ga zagotavlja s strani lastnega informacijskega sistema »Prostofer« in je na voljo občini.

Občina najprej v najem električnega vozila, nato morda tudi v nakup

Ker je za prevoze treba zagotoviti tudi prevozno sredstvo, bi bila za občino trenutno najbolj ugodna rešitev najem električnega avtomobila preko podjetja Petrol, ki je tudi podporni partner tega projekta. Ta namreč poskrbi tudi za vse potrebno v zvezi z vozilom, kot je zavarovanje, vzdrževanje, registracija, servisi,itd.. Pri tem je pomembno, da je po občini Kozje vzpostavljenih dovolj električnih polnilnic, kar bi omogočilo ustrezno polnjenje avtomobilov znotraj občine. Predlog dopušča tudi možnost nakupa vozila v kolikor se bo v prihodnje pokazala kakšna priložnost za pridobitev sredstev iz EKO sklada. Mesečni strošek najema novega avtomobila pa bi občino stal 400 evrov in ddv.