Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pozitivne zgodbe v času epidemije koronavirusa


Novi koronavirus in njegove negativne posledice so ena izmed glavnih tematik, o katerih se dnevno poroča. 

Zaradi spremenjenih okoliščin, potrebe po fizični distanci itd. so se v težavah znašli številni podjetniki in drugi delovni ljudje.

Vendar pa posledice niso samo negativne, saj so se v času od prvega vala epidemije in do sedaj, zgodile tudi pozitivne zgodbe, ki jih v nadaljevanju predstavljamo.

1. V Šmarju pri Jelšah odprtje masažnega studia.

Anita Križan je v Šmarju pri Jelšah odprla masažni salon Kanita. Tako kot mnogi, je v tem obdobju, ostala brez službe, zato je začela razmišljati, kako naj pride do ponovnega vira dohodka.

V prostem času je rada izvajala masaže na družinskih članih in tako je začela intenzivneje pridobivati znanje iz tega področja. Od odprtja je minilo več kot en mesec, vendar pravi, da je z zasedenostjo in odzivi strank zadovoljna.

Vsem, ki so se znašli v podobni situaciji pa sporoča, da ni vedno vse tako slabo kot se zdi na prvi pogled. Namreč za vsako težavo obstaja rešitev.

2. Ustanovitev Facebook skupine Šmarski argo.

Nekatere objave premorejo tudi samoironijo

Prav korona virus pa je bil povod za ustanovitev Facebook skupine, ki ima sedaj več kot tri tisoč članov, Šmarski argo. Občina je v prvem valu epidemije bila, ena izmed največjih žarišč v  državi. Facebook skupina je nastala z namenom, da med prebivalce prinese, razvedrilo in pozitivno energijo.

Ustanovitelja, Žiga Petek in Janez Čakš, menita, da je skupina uspela povezati celotno Šmarje ter tudi ljudi iz ostalih krajev. Dodajata še, da ljudje v teh časih potrebujejo humor, četudi je le-ta, včasih črni. Torej korona kriza je ljudem dala mnogo idej in gradiva za objavljanje smešnih citatov in zgodb v šmarskem narečju, s tem se je povečal smisel za humor.

Nedavno sta, s pomočjo TŠM Šmarje, izdala tudi zbirko tako imenovanih (Pos)rečenic. Poročanje Kozjansko.info tukaj

3. Gostlina KPRAN Anton Golež s.p

Gostilno Krpan v Šmarju so ob razglasitvi epidemije takoj zaprli. Nato so začeli razmišljati o ohranitvi delovnih mest vseh zaposlenih, zato so takoj, ko je bilo mogoče, pričeli z dostavo hrane na dom in delovna mesta. Sicer so ta projekt pripravljali že dlje časa, saj so v ta namen kupili dostavno vozilo, termo posode za prevoz živil in se opremili z napravami, ki podpirajo informacijsko tehnologijo za brezstično plačevanje s karticami na terenu.

Ves čas so tudi spremljali navodila in priporočila, ki so jih dajale pristojne službe ter se prilagajali vsem zahtevam za zagotovitev zdravja njihovih zaposlenih in strank. Pričeli so z aktivno politiko oglaševanja dostave hrane, saj so tudi v času razglašene epidemije ljudje morali hoditi v službo in so posledično tudi potrebovali topel obrok. Tako so v času epidemije pridobili nove stranke, ki so jim ostale zveste do danes. Ugotovili pa so, da se lahko podjetje tudi v času težkih razmer razvija in raste.

Epidemija korona virusa pa je imela na njihovo delovanje velik vpliv, saj so gostilno zaprli v spomladanskem letnem času, ko je praviloma najbolj zasedena. Tudi letošnja pomlad ni bila nobena izjema, saj smo imeli zaradi zaključenih družb, v mesecu aprilu in maju restavracijo za vikende povsem zasedeno. Zaradi ukrepov v povezavi z epidemijo pa so njihovi gostje vse rezervacije odpovedali. Gostinstvo pa je tudi panoga, ki jo je epidemija najbolj prizadela. Njene posledice čutijo še danes, saj je število gostov pri organiziranju zaključenih družb še vedno omejeno. Prav tako je kapaciteta gostov, ki jih lahko sprejmejo, zmanjšanja, zaradi zagotavljanja zadostne razdalje med gosti.

O gostilni KRPAN
Gostilna KRPAN v Šmarju pri Jelšah vas bo pozdravila v prijetnih prostorih, kjer se boste lahko prepustili pristnim lokalnim jedem, slovenskim kulinaričnim specialitetam, mednarodnim jedem, odličnim sladicam in izbranemu, slovenskemu vinu. Naročite lahko tudi dostavo, oziroma hrano za s seboj. Tel: (03) 817 11 00, email [email protected]

Anton Golež še dodaja, da so negativne novice postale sestavni del naših življenj, zato jih ne moremo popolnoma ignorirati. Pomembno pa, da postavimo meje vpliva te oblike novic na naša življenja.

Ljudem sporočajo da naj živijo polna življenja, da naj bodo odgovorni, tako do sebe kot do drugih in da se naj čim več razvajajo.

4. Joga na prostem v Šmarju pri Jelšah

Vir foto: FB TŠM Šmarje

Zavod za turizem šport in mladino je to poletje, vsak torek ob 18.uri, v Kneippovem parku, organiziral jogo na prostem. Vzrok za organizacijo je bilo lepo poletno vreme in želja, da pobližje predstavijo uporabnost nove pridobitve – Kneipp parka. Joga je oblika športne aktivnosti, katere vodilo je sproščanje, zato spada v Kneipp park, kjer se izvaja. Zavod TŠM je v sodelovanju z Julijo Šilec organiziral Jogo za začetnike.

Povpraševanje je bilo precejšnje, zato so na podlagi tega enkratnega dogodka, zainteresirani obiskovalci sami predlagali tovrstna tedenska srečanja. To je dokaz, da je ta dogodek dobro promoviral jogo in sam park. Iz zavoda sporočajo, da vse želijo povabiti k temu, da najdejo aktivnosti, ki jih veselijo in z njihovo pomočjo preusmerijo pozornost s slabih stvari na dobre.

Tako epidemija korone ni ljudem vzela upanja, idej, optimizma in humorja. Ampak so se z izzivi in negativnimi posledicami, ki jih je prinesel covid-19, spopadli s pozitivnim pristopom oziroma načinom dela. Za vsakega posameznika je pomembno, da v vsakem slabem, najde nekaj pozitivnega.

A.Z.