Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na mestu stare glasbene šole v Rogaški Slatini bodo zrasla oskrbovana stanovanja


Stara glasbena šola v Rogaški Slatini, katere lastnica je od leta 2014 Občina Rogaška Slatina, naj bi se kmalu spremenila v oskrbovana stanovanja. Najverjetnejši in najracionalnejši scenarij za izvedbo projekta je odstranitev stare stavbe, na mestu katere bi zrasla novogradnja. 

Predlog gradnje novih oskrbovanih stanovanj je bil na zadnji seji občinskega sveta Občine Rogaška Slatina že predstavljen občinskim svetnikom. Ti so idejo podprli, zato je občina naročila idejno zasnovo projekta. Ta bo pokazala, koliko stanovanj bi bilo možno zgraditi in kakšna bi lahko bila predračunska vrednost projekta. Po prvih ocenah bi lahko v Rogaški Slatini pridobili okoli 15 novih oskrbovanih stanovanj.

Občina je vse od nakupa stavbe preučevala različne ideje, kako bi bilo najbolje izkoristiti nepremičnino. Prišli so do zaključka, da bi bilo območje in stavbo najbolje spremeniti v stanovanja za starejše oz. oskrbovana stanovanja. Kot je obrazložil župan je bil glavni razlog, da se je občina odločila za izgradnjo stanovanj predvsem želja, da se pokrije potrebe starejših občanov, istočasno pa ponudi možnost kakovostnega preživljanja starostnega obdobja v primerno urejenih prostorih in okolju, ki bo varno in prilagojeno njihovim potrebam. Obenem pa bi z izgradnjo novih oskrbovanih stanovanj nekoliko zmanjšali potrebe po domski nastanitvi. Država namreč trenutno ne načrtuje gradnje novih domskih kapacitet.

Bodo staro glasbeno šolo preuredili, ali bo na isti lokaciji zrasla novogradnja?

Zaenkrat naj bi se občina bolj nagibala k temu, da bi stavbo stare glasbene šole podrli in na isti lokaciji zgradili povsem nova stanovanja. Rekonstrukcije tako starih objektov so namreč od 30 do 40 % dražje od gradnje nove stavbe, prav tako pa bi z novogradnjo lahko zagotovili učinkovitejšo razporeditev prostorov. Najverjetnejša in najracionalnejša alternativa obnovi je torej novogradnja na isti lokaciji. Za začetek projekta mora občina urediti še gradbeno dovoljenje ter pridobiti ostalo dokumentacijo in ponudnika oskrbe.

Novogradnja naj bi sicer po prvih idejah obsegala pritličje, dve nadstropji in mansardo. Skupaj je načrtovanih okoli 15 stanovanj različnih velikosti. Celoten kompleks bi imel tudi urejene zunanje zelene površine in parkirišča, v notranjosti pa poleg stanovanj tudi večnamenski skupni prostor za druženje in aktivnosti. Občina je projekt novogradnje že predstavila tudi Nepremičninskemu skladu s katerimi v zadnjem obdobju intenzivno sodelujejo. Pričakujejo tudi poziv sklada investitorjem ali soinvestitorjem gradnje oskrbovanih stanovanj, na katerega se bodo skušali tudi prijaviti. Če jim prijava na poziv ne uspe, pa bodo iskali partnerja na trgu.

B.S., foto: google