Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Smrtne žrtve zaradi koronavirusa v Šmarju in Rogaški Slatini


V Sloveniji je zaradi okužbe z novim koronavirusom do zdaj umrlo 45 ljudi. Od tega jih je 21 v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah.  Za COVID-19 pa je umrl tudi občan Rogaške Slatine.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je s koronavirusom trenutno potrjeno okuženih 84 oskrbovancev Doma upokojencev, štirje več kot včeraj. Dan pred tem niso zabeležili novih okužb. A 21 okuženih starostnikov je do zdaj umrlo. Večinoma gre za starejše oskrbovance med 85 in čez 90 let, s pridruženih bolezni. Dobra novica je, da se je že več kot desetim varovancem zdravstveno stanje toliko izboljšalo, da so se vrnili iz celjske bolnišnice.

V Domu upokojencev sicer predvidoma danes zaključujejo dezinfekcijo in prestavitev oskrbovancev na dve ločeni coni – eno za zdrave in drugo za obolele varovance. Vsaka bo imela tudi svojo zdravstveno in oskrbovalno ekipo. Dezinfekcijo izvajajo poklicni gasilci, v Domu pa še naprej pomaga medicinsko osebje iz okoliških občin.

V Občini Šmarje pri Jelšah je bilo sicer do zdaj na koronavirus pozitivnih 153 občanov. A velika večina teh okužb je znotraj doma upokojencev, s katerimi se, poleg vodstva doma ter medicinskega osebja ZD Šmarje, ukvarjajo državni strokovnjaki NIJZ, saj domovi upokojencev niso v občinski, temveč državni pristojnosti.

Zunaj te ustanove pa je lokalnim oblastem z ostrimi ukrepi širjenje virusa očitno uspelo zajeziti, pri čemer je bilo ključnega pomena, da so ukrepe resno vzeli občani. Seveda pa nevarnost za ponovni izbruh še vedno ostaja, zato se mnogi bojijo, da bo disciplina pri socialni izolaciji preko velikonočnih praznikov popustila. Poziv občanom zato ostaja, naj tudi v prazničnih dneh virusu ne ponudijo priložnosti za širjenje ter naj ostanejo doma.

Civilna zaščita šmarske občine je sicer na vsa gospodinjstva poslala zaščitne maske za enkratno uporabo in pralne maske za večkratno uporabo.

Preberite še intervju s šmarskim dekanom Tadejem Linasijem: Starejši ljudje pravijo: saj je bila vojska, ampak cerkve nikoli niso bile zaprte.

Občina Rogaška Slatina na območju KiO z največ potrjeno okuženimi izven domov upokojencev

Občina Rogaška Slatina ima 36 potrjeno okuženih, kar je, če v Šmarju odštejemo dom upokojencev, največ na območju Kozjanskega in Obsotelja. A tudi v Slatini se število okuženih že tri dni ni spremenilo, kar kaže, da tudi tam ukrepi, predpisani s strani države in lokalne skupnosti, učinkujejo. Je pa v tej občini za koronavirusom umrla prva oseba izven domov upokojencev. Bitko za življenje je zaradi virusa izgubil 60-letni moški.

Župan mag. Branko Kidrič je v predprazničnem nagovoru poudaril, da so v preteklega četrt stoletja postali prepoznavna skupnost. “Skupnost posameznikov, ki zna spoštovati predpisane ukrepe in omejitve gibanja, deluje preventivno in deli skupne vrednote. Predvsem pa smo skupnost, ki ne pušča nikogar zadaj.”

Kot pravi župan, moramo v času epidemije prepletene niti medsebojne povezanosti ponovno pretehtati in prevrednotiti. “Svoje sanje in želje moramo začasno dati na stran in začeti razmišljati o kolektivnih potrebah ter kolektivni odgovornosti,” poudarja. Zato občane poziva, da, skupaj z milijonom ljudi po vsem svetu ostajamo doma, ukrepamo samozaščitno, svoje potrebe pa dajmo trenutno na drugi tir.

“Bitka še ni dobljena, ostajajmo doma,” zaključuje svoj nagovor.

V Splošni bolnišnici Celje je sicer hospitaliziranih 16 pacientov s COVID-19.

R. Č., foto: G. K.