Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Izšla knjiga o življenju ob meji v zgornjem Obsotelju v času 2. svetovne vojne


V začetku aprila 2020 je pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sklopu zbirke Historia izšla zgodovinska znanstvena monografija, ki se osredotoča na življenje ob meji v zgornjem Obsotelju v času 2. svetovne vojne.

Današnja meja med Slovenijo in Hrvaško na tem območju je bila namreč v času druge svetovne vojne najbolj jugovzhodna meja nemškega rajha. Potek meje med Nemčijo in novoustanovljeno Neodvisno državo Hrvaško so v grobem določili maja 1941 z meddržavnim sporazumom, za določitev meje na terenu pa je bila ustanovljena nemško-hrvaška razmejitvena komisija. Mejo so Nemci zavarovali z žično ograjo in minskimi polji. Na najbolj izpostavljenih mestih so postavili dva metra visoko pleteno ograjo, na vrhu katere je bila bodeča žica. Za njo so po tleh položili dva do tri metre na široko zveriženo bodečo žico. Poleg tega so postavili številne stražne stolpe in bunkerje ter skopali strelne jarke, katerih ostanki so v pokrajini vidni še danes. Na mestih, kjer je bil potreben poseben nadzor, so bile tudi obmejne postojanke. Vse to je globoko zarezalo v življenje okoliškega prebivalstva.

Avtorja monografije sta dr. Peter Mikša (FF UL) in dr. Matija Zorn (GIAM SAZU). Knjigo je mogoče naročiti na Znanstveni založbi, PDF knjige pa je prosto dosegljiv na spletnem naslovu https://e-knjige.ff.uni-lj.si/znanstvena-zalozba/catalog/book/194.

Recenzija – Doc. dr. Pavlin Tomaž in Doc. dr. Blaž Repe