Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjanskem parku organizirali že štiri delavnice prikaza rezi sadnega drevja


prikaz-rezi-sela-1-3-2020-7

Na Kozjanskem in v Obsotelju se še lahko pohvalimo s številnimi visokodebelnimi sadnimi drevesi, ki se bohotijo v številnih travniških sadovnjakih. Tovrstnih nasadov je največ v okolici zaselkov in kmetij. Večinoma so na nagnjenih kmetijskih zemljiščih, kjer se je ohranila tradicionalna kmetijska pridelava. Na številnih kmetijah so tovrstna drevesa negovana in oskrbovana, kar nam priča o vestnem delu lastnikov in tudi njihovih prednikov.

prikaz-rezi-sela-1-3-2020-2

Med prvimi opravili v travniških sadovnjakih v zimskem in zgodaj spomladanskem času je rez sadnih dreves. Temu opravilu v Kozjanskem parku posvečamo še posebno pozornost. Zavedamo se kako pomembno je, da iz sadike vzgojimo drevo, ga ohranjamo v polni rodnosti ali pa ga kljub njegovemu slabemu fiziološkemu stanju in starosti ohranjamo v rodnosti. Ohraniti želimo čim več sadnih dreves, ki so v obdobju staranja in kot taka pomembna ne samo za ohranjanje tipične kozjanske krajine ampak tudi za ohranjanje biotske raznovrstnosti kot visokovrednih življenjskih prostorov za številne rastlinske in živalske vrste. S ciljem, da bi čim večje število lastnikov sadnih dreves pridobilo ustrezno znanje, smo v Javnem zavodu Kozjanski park skupaj s Turistično kulturnim društvom Virštanj, Društvom Izviri Dobrina, Knjižnico Šmarje pri Jelšah enota Bistrica ob Sotli in Občino Rogatec organizirali praktične prikaze rezi, vzdrževanja in oskrbe sadnih dreves.

prikaz-rezi-sela-1-3-2020-4

Na prikazu so se udeleženci seznanili z rezjo sadnih dreves glede na različne sadne podlage. Opravila se je vzgojna rez pri mladih drevesih, pri kateri se naredijo tudi največje napake, rez sadnih dreves v polni rodnosti ter rez v obdobju staranja in odmiranja dreves. 

Seznanili so se kako oblikovati drevo, spoznali različne vzgojne oblike in razlike v rezi med sadnimi vrstami. Prepogosto so sadna drevesa prepuščena sama sebi in zaradi tega razvijejo veliko in gosto krošnjo, znotraj katere so številne veje zasenčene in odmirajo. V takšnih krošnjah se pogosto razvijejo številne bolezni, ki vplivajo na slabšo kvaliteto plodov. Sadežev v gostih krošnjah je res veliko, vendar so slabe kakovosti, sortno neznačilno obarvani, neokusni in poškodovani.

prikaz-rezi-sela-1-3-2020-14

Po koncu rezi smo pozornost namenili razkuževanju orodja. S tem ukrepom preprečimo prenašanje morebitnih bolezni, bakterij in virusov med drevesi. Da je veliko zanimanje za tovrstno strokovno znanje nam zgovorno pove podatek o udeležbi, saj se je aktivnosti udeležilo preko 100 udeležencev.

prikaz-rezi-sela-1-3-2020-11

A.Č., foto: Kozjanski park