Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vizjakove čili omake uporabljajo tudi za grožnje v mafijskih izsiljevanjih


Velika večina med nami pekoče čili omake inovativnega kmeta Matica Vizjaka najverjetneje zgolj uživa kot začimbo k hrani. A najdejo se tudi takšni, ki v njihovih domiselnih imenih: “bomb zero”, “most wanted” in drugih, najdejo navdih za grožnje in izsiljevanje v svojih izterjevalskih poslih.

Enega takšnih primerov je razkril direktor podjetja Agroruše iz Maribora, Veselina Djurović, v oddaji Tarča o bančnih kreditih na RTV Slovenija. Kot eno izmed oblik groženj, ki jih je prejel, ker se je odločil razkrinkati bankstersko mafijo, ki ga je izsiljevala, je bil preusmerjen paket omak čili freak Matica Vizjaka (naslovna slika).

Raziskovalna ekipa oddaje Tarča je razkrila načine, na katere tako imenovani “risk managerji”- odločevalci v bankah glede tveganih kreditov in problematičnih naložb, v zameno za podkupnino “uredijo”, da banka podjetju del dolga odpiše, namesto da striktno zahteva njegovo poplačilo (brez reprogramiranj) ter ga tako potisne v stečaj.

Praksa naj bi bila razmeroma razširjena, predstavili pa so jo na primeru podjetnika iz Maribora, ki se je bil pripravljen razkriti, oziroma javno izpostaviti.

Sicer dolga leta dobro stoječe podjetje Agroruše je v izdihljajih gospodarske krize zašlo v finančne težave.

Banki NKBM je bil dolžan 3,4 milijona evrov, ki jih je banka neusmiljeno terjala brez možnosti reprogramiranja posojil. Nato je od M. Majcana, nekdanjega vodje mariborske podružnice Hranilnice Lon, dobil ponudbo, da mu za “nagrado” v višini 170 tisoč evrov pri NKBM uredi odpis terjatev do družbe Agroruše s 50-odstotnim diskontom. To bi pomenilo odpis kar 1,7 milijona evrov dolgov, za razliko pa bi mu zagotovil kredit pri drugi banki.

A Djurović se ni pustil izsiljevati in je Majcana pri dajanju ponudbe s pomočjo zasebnega detektiva posnel. Dokaze je najprej predal banki, vendar brez otipljivega uspeha. Kmalu je začel prejemati grožnje; nenavadna sms sporočila iz tujih telefonskih številk, cipreso zataknjeno na vetrobransko steklo avtomobila, grozili so tudi njegovim vnukom.

Ena od groženj je bila tudi preusmerjena poštna pošiljka omak Čili frik “most wantet” in “bomb zero” šmarskega inovativnega kmeta Matica Vizjaka, ki so namesto na končen naslov prišle na domač naslov pogumnega podjetnika (foto iz naslovnice).

Na Kozjansko.info vam sicer tovrstno uporabo Vizjakovih pikantnih omak odsvetujemo. Še kako pa priporočamo tako omake kot druge čili izdelke tako za lastno uporabo kot spodobno poslovno ali drugo darilo v decembrskem času. Na voljo so v spletni trgovini Čili frik.

stajerski-valcek-2019-klik