3. Festival godb in kulinarike v Šmarju (foto, video)

7. 10. 2019 16:52

Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah je organiziralo 3. Festival godb in kulinarike v Šmarju pri Jelšah.

Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah je, v sodelovanju z Območno izpostavo javnega sklada za kulturne dejavnosti Šmarje pri Jelšah, Javnim zavodom za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah in lokalnimi ponudniki storitev, organiziralo 3. Festival godb in kulinarike. Zgodovina godbeništva pri nas sega že v 17. stoletje.

3_festival_godb_in_kulinarike_00
3. Festival godb in kulinarike; Foto: DejC

3. Festival godb in kulinarike

V Šmarju pri Jelšah se je tretjič zapored zgodil Festival godb in kulinarike v organizaciji Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah. Na mednarodnem srečanje pihalnih godb se je predstavilo 9 pihalnih godb. Gostje iz tujine so tokrat bili Blasmusik Gögglingen-Donaustetten e.V. iz Ulma v Nemčiji ter Puhački orkestar Lira iz Kraljevca na Sutli in iz Huma na Sutli Limena glazba Vetropack Straža, oba iz Hrvaške. Iz Slovenije so se predstavili KD Godba na pihala Slovenske Konjice, Pihalni orkester Steklarne Rogaška Slatina, Godba na pihala KUD Ljubečna, KD Godba Liboje, KD Godba Zgornje Savinjske doline. Domači kraj so predstavili podmladek šmarskih godbenikov Mala godba Šmarje ter Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah. Vse skupaj so popestrile mažorete iz Sevnice.

Kuhna pod Jelšami

Za kulinarično plat festivala so poskrbeli gostinci iz Šmarja in okolice, ki so predstavili paleto raznih dobrot. Lokalni pridelovalci so na Tržnici domačih dobrot ponujali svoje izdelke.

Godbeništvo v Sloveniji

Slovensko godbeništvo je po evropskih standardih zelo razvito. Registriranih je približno 153 pihalnih orkestrov, za katere zelo dobro skrbi Zveza slovenskih godb, ki je bila kot krovna organizacija ustanovljena zato, da prireja tekmovanja in srečanja slovenskih godb. Godbeništvo je tudi v Šmarju zelo razvito, zato je pohvalno in spodbudno, da so se organizatorji odločili tu narediti mednarodno srečanje godb. Obisk je odličen, tudi vreme nam vsako leto služi. Godbeništvo ima zgodovinsko dober vpliv na društveno dogajanje. Gre za druženje isto oz. podobno mislečih. Predvsem pa, da skupaj muzicirajo in s tem zabavajo širšo množico. V Sloveniji je godbeništvo za zborovstvom na drugem mestu. Smo godbena država in pogumno godbeniško naprej.mag. Marko Repnik, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

Utrinki iz festivala:

Mag. Marko Repnik, direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X