Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Angelska nedelja na Planini 2019 z visoko delegacijo (foto, video)


Že 42. Angelska nedelja na Planini pri Sevnici letos posvečena prvemu svetovnemu dnevu čebel. Zaznamovali sta jo obisk visoke delegacije slovenske politike in uradna otvoritev prenovljene ceste Planina–Sevnica.

Vsako prvo nedeljo v mesecu septembru poteka tradicionalno romanje k podružnični cerkvi sv. Križa. Po romanju se odvija najstarejša tradicionalna prireditev v občini s povorko čez trg Planina, ki prikazuje stare kmečke običaje, predstavlja dejavnosti ostalih društev v kraju in vaških skupnosti. Sledi gasilsko tekmovanje, h kateremu sodi gasilska veselica. Angelsko nedeljo tako že tradicionalno organizirajo pri PGD Planina pri Sevnici.

angelska_nedelja_2019_00
Znamenita “planinška pršjača”, visoka delegacija in mlada čebelarja na Angelski nedelji; Foto: DejC

Angelska nedelja s povorko

Povorka je bila letos posvečena prvemu svetovnemu dnevu čebel. Ideja za ta dan se je rodila v Čebelarski zvezi Slovenije. Spomnili so se pokojnega člana Čebelarskega društva Planina, sicer idejnega vodje tokratne povorke, Rada Pančurja.

Na povorki so predstavili razvoj čebelarstva skozi zgodovino, kar je lepo prikazano v fotogaleriji. Mimo zbrane množice so se pripeljali vozovi, na katerih so pričarali čas, ki je minil, a nikakor ni pozabljen.

Obisk visoke delegacije

Ker so v bližini uradno predali namembnosti odsek ceste, ki Planino povezuje s Sevnico, se je delegacija, na čelu z ministrico za infrastrukturo, mag. Alenko Bratušek, ustavila tudi na proslavi v Planini. Z zanimanjem so si ogledali povorko in občudovali spretnost nastopajočih. Ministrici je družbo delal tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Prišli so tudi župani in županja nekaterih sosednjih občin, župan Občine Sevnica, Srečko Ocvirk, župan Občine Dobje, Franc Leskovšek in županja Občine Kozje, Milenca Krajnc. Zbrane je nagovoril predsednik krajevne skupnosti Planina, Jurij Hladin.

Nekaj lepih besed sta množici namenila tako ministrica kot tudi župan Občine Šentjur.

Nadaljevalo se je z zabavo, za katero so poskrbeli člani ansambla Banovšek. Pod velikim šotorom je bilo nabito polno in dobra volja se je čutila na vsakem koraku.

Angelska nedelja s povorko:

Gasilska veselica:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski