Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pet nasvetov za bolj zdrave in bele zobe

Nasmeh je ena od prvih stvari, ki jih opazimo pri ljudeh, ki jih na novo spoznamo, in hkrati ena od tistih, ki našim najbližjim polepša dan. Zato ni presenetljivo, da so zdravi in beli zobje eden od nadvse privlačnih značilnosti, ki prepriča tako ženske kot moške. Njihova lepota pa večinoma ni naključje, temveč rezultat skrbne in ustrezne nege.

1.     Prehrana

Na zdravje in barvo naše sklenine lahko močno vpliva hrana, ki jo uživamo. Zagotovo vsi poznamo pregovore o zdravih jabolkih, ki enako kot drugo sadje in zelenjava pomagajo pri zdravju vaših zob in dlesni, da svežega zadaha sploh ne omenjamo. Po pitju kave ali čaja, ki obarvata sklenino, spijte kozarec vode, ki bo pomagal odplakniti snovi, ki bi povzročile madeže. Enako lahko po jedi usta splaknete z vodo tudi po kosilu v službi, ko drugih pripomočkov nimate pri roki. To je lahko celo bolj učinkovito kot ščetkanje zob takoj po jedi, posebej če ste zaužili kaj takšnega, kar vsebuje kislino, saj lahko tudi ta povzroči slabše zdravje in večjo občutljivost vaših zob.

2.     Poslovite se od kajenja

Če se le da, ne kadite, saj ta razvada poleg slabega zadaha povzroča tudi močno obarvanost zob.

3.     Kakovostna ščetka

krtackaZdravje vaših zob je preveč pomembno, da bi se odločali za zobne ščetke slabše kakovosti. Ščetke švicarske znamke Curaprox nimajo navadnih najlonskih vlaken, temveč patentirana vlakna CUREN®, ki ne predstavljajo tveganja za poškodbe pri uporabi. Njihova gostota zagotavlja visoko učinkovitost, majhna, kompaktna in rahlo ukrivljena glava zobne ščetke omogoča enostavno čiščenje tudi težje dostopnih predelov ustne votline, osmerokotni ročaj pa zagotavlja držanje zobne ščetke pod pravilnim kotom pri čiščenju.

Ščetko je treba menjati na tri mesece, sicer se bakterije na njej preveč namnožijo, vi pa si boste z njeno uporabo naredili medvedjo uslugo. Umivajte jo pred in po uporabi, saj bo tudi to pomagalo, da jo boste lahko uporabljali dlje.

4.     Ščetkini najboljši prijatelji

Vaš zobozdravnik vam je nedvomno že razložil, da umivanje zob ni vse, kar lahko storite za zdravje svoje ustne votline. Bakterije se zadržujejo tudi v prostorih med zobmi, zato uporabljajte tudi medzobne ščetke, ki bodo zaščitile vaše dlesni bolj kot klasične zobne nitke. NE pozabite niti na kakovostno zobno pasto in ustno vodico.

5.     Stres

Morda zveni nekoliko nenavadno, a je res. Stres posredno vpliva tudi na zdravje in videz vaših zob, saj pod njegovim vplivom pogosteje posegate po nezdravi hrani, povzroči pa lahko tudi druge težave z zobmi, recimo bruksizem, ki mu laično rečemo »škripanje z zobmi«, ali bolezni dlesni. Zato poskusite čim bolj omejiti negativne dejavnike v vašem življenju in si za cilj postavite, da bo nasmeh od srca vaš vsakodnevni spremljevalec.