Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Posledice neurja v občinah Rogaška Slatina in Rogatec (foto)


V občinah Rogaška Slatina in Rogatec je neurje, ki se je razbesnelo 7. julija okoli 15h in trajalo dobro uro, povzročilo ogromno materialne škode. Za konkretne ocene je še prezgodaj, saj intervencije še potekajo.

“Neurje je bilo eno večjih zadnjih 10 let,” ocenjuje tajni občine in namestnik poveljnika CZ Občine Rogaška Slatina, Marjan Čuješ.

V Rogaški Slatini je poplavljalo ob Kidričevi ulici, tako je zalilo tudi knjižnico. 100 gasilcev vseh štirih društev, PGD Steklarna, PGD Rogaška Slatina, PGD Kostrivnica in PGD Sveti Florijan je izvedlo 75 intervencij. Gasilci so občanom dostavljali protipoplavne vreče, nameščali začasne folije na strehe, odstranjevali mulj s cest in odvažali padla drevesa in vejevje.

Pri tem jim je v veliko pomoč, da imajo dve vozili, ki imata gasilsko lestev za posredovanje na višini. Hujši od vode je bil veter. Največ škode je bilo v KS Kostrivnica, kjer skoraj ni strehe, ki bi ostala nepoškodovana. Poškodovana je streha dvorane gasilskega društva, skozi strop je tekla voda. Tudi vrtec je utrpel precejšnjo škodo. Na srečo med reševanjem ni prišlo do poškodb.

Opozoriti velja, da je veter pustošil na Boču. Po strokovnih ocenah je podrtega 2000 m3 gozda. do nadaljnjega je zaprta cesta Boč-Poljčane, Boč-Kostrivnica je normalno prevozna. Odkrilo je streho planinskega doma, kjer so že namestili začasno zaščito.”

neurje_besnelo_po_obcini_rogaska_slatina_0Rogatec

Gasilski poveljnik občine Rogatec, Štefan Polajžer, nam je zaupal, da so v intervencijah neurja, ki je divjalo po občini, sodelovala vsa tri prostovoljna gasilska društva, PGD Rogatec, PGD Dobovec pri Rogatcu in PGD Donačka gora.

Gasilci so dobili 13 alarmov preko centra in 22 lokalnih, seveda posredovali od konca neurja ob 15h tja do ene ure zjutraj, nadaljevali pa ob 8h. Gasilci so še na terenu. Poplavljala je reka Draganja, ki je do izliva v Sotlo zalila več objektov, med drugim občinsko stavbo ter osnovno šolo.

Več kot 10 hiš ki je zalilo več kot 50 cm vode, zaliti so bili vsaj trije hlevi. Močan veter je odkril vsaj 8 streh, potrebno je bilo žaganje dreves na štirih mestih.

Foto (FB: Rogatec, moj kraj & PGD Steklarna Rogaška Slatina ter bralci in bralke):

DejC