Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bo Šentjurčanka sedla na komisarski stolček?


Naknadna informacija: Predsednik vlade Marjan Šarec je na novinarski konferenci, ki je potekala danes, 17. 7. ob 13. uri tudi uradno imenoval slovenskega kandidata za evropskega komisarja. To je postal Janez Lenarčič. V medijih se je poleg njega, kot ena najverjetnejših kandidatk pojavljala tudi Šentjurčanka Marjeta Jager.

Predsednik vlade Marjan Šarec naj bi predvidoma v četrtek imenoval dva kandidata, ki se bosta potegovala za naslednika Violete Bulc na evrokomisarskem mestu.

Med kandidati naj bi bila tudi Šentjurčanka Marjeta Jager, sicer najvišje pozicionirana slovenska uradnica pri Evropski Komisiji.

Marjeta Jager je tudi stalnica lestvic najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja in tudi med najvplivnejšimi osebami našega območja v zadnjem desetletju.

Slovenska vlada naj bi predvidoma v četrtek predstavila imena kandidatov za mesto slovenskega evropskega komisarja, ki ga je v zadnjem mandatu zasedala Violeta Bulc.

Po poročanju portala 24ur naj bi bila med dvema predlaganima kandidatoma tudi Šentjurčanka Marjeta Jager, ki že od leta 2002 deluje v Bruslju (in Strasbourgu).

Jagrova je trenutno najvišje pozicionirana slovenska uradnica pri Evropski Komisiji. Nekdanja vodja kabineta ministra za evropske zadeve je leta 2002 postala namestnica stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji. Po vstopu Slovenije v EU je večkrat napredovala v strukturi evropskih birokratov. Vodila je direktorat za mobilnost in transport, leta 2013 postala direktorica direktorata politične koordinacije in varnosti, bila je vodja kabineta evropske komisarke Violete Bulc. Po letu dni v kabinetu slovenske evropske komisarke je sledil še en skok, postala je direktorica generalnega direktorata za mobilnost in transport. Trenutno pa je namestnica generalnega direktorja v direktoratu komisije za mednarodno sodelovanje in razvoj.

Neuradno naj bi bila Jagorva celo najresnejša kandidatka premierja Marjana Šarca. Poleg nje pa naj bi Šarec za slovenskega kandidata za komisarja imenoval še stalnega predstavnika RS pri EU Janeza Lenarčiča. Oba kandidata sta širši javnosti neznana.

Bojan Požar: Šarčev kandidat je Lenarčič
Vedno dobro obveščeni novinar Bojan Požar pa piše, da ima več možnosti za mesto evropskega komisarja Lenarčič:

“Je pa, vsaj do avtorja teh vrstic, pricurljalo, da bo Šarec kot “nadstrankarskega kandidata” za novega slovenskega evropskega komisarja predlagal Janeza Lenarčiča, sedanjega vodilnega slovenskega diplomata v Bruslju, natančneje stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji, sicer močno povezanega tudi s Cerarjem (vir), ne pa, kot se je mnogim bolj zdelo zadnje dni, Marjete Jager, namestnice generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji.

Jagrova, danes najvišje pozicionirana slovenska evrokratkain menda tudi najbolj zaslužna za domicil edine evropske agencije v Ljubljani – Agencije za energijo, bi bila po mnenju insajderjev sicer boljša evropska komisarka kot Lenarčič, vendar tudi bolj samostojna, a Šarec naj bi se, kot kaže, poleg njene samostojnosti ustrašil še nekaterih njenih povezav za nazaj, morda z Igorjem Bavčarjem (ko je bil Bavčar še minister za evropske zadeve, sta bila z Jagerjevo tesna sodelavca), tudi pokojni Janez Drnovšek jo je zelo cenil, res pa je, da Jagerjeva ni preveč cenila Toneta Ropa, zato je nekdo, verjetno zelo blizu Šarca, že včeraj med provladne novinarje lansiral, da se Marjeta Jager kakor preveč “samopromovira” … več na Požareportu

Marjeta Jager je sicer stalnica na lestvicah najvplivnejših Obsotelja in Kozjanskega in tudi med najvplivnejšimi osebami Kozjanskega in obsotelja v zadnjem desetletju.