Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odprli obnovljeno gozdno pot do izvira Sotle (foto)


Družba Slovenski državni gozdovi, d.o.o. (SiDG) je v okviru spodbujanja socialnih funkcij gozda obnovila gozdno pot do izvira mejne reke Sotle. Postavili so več smerokazov, dve informativni tabli in štiri parkovne klopi z mizami.

sotla1-1S sprehodom do izvira Sotle in ogledom obnovljene gozdne poti, ki so ga organizirali skupaj z območno enoto Zavoda za gozdove Slovenije in Občino Rogatec, pa so v ponedeljek 27. maja obeležili tudi Teden gozdov 2019.

»Družba SiDG želi poleg ustvarjanja ustreznega donosa za lastnika, torej državo, tudi vračati nazaj v gozdove in lokalno skupnost. Zato spodbujamo tudi ekološke in socialne funkcije gozda, za katere vsako leto namenjamo več sredstev,« je povedal Robert Robek, vodja sektorja za gozdarstvo SiDG.

Vodja OE Celje Zavoda za gozdove Slovenije Aleksander Ratajc je poudaril, da Sotla kljub temu, da je mejna reka, združuje, tako ljudi ob meji kot tudi različne institucije, ki nam je mar za gozd in naravo. Primer takšnega sodelovanja je bila tudi otvoritev obnovljene gozdne poti. Spomnil je še na geslo letošnjega tedna gozdov, ki poteka pod geslom »Sodelujmo z gozdom v dobro narave in ljudi.«

sotla2-1Tone Lesnik, gozdar in predsednik sekcije Prosilva Slovenija, pa je opozoril na pomen načel sonaravnega, trajnostnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi, ki velja za enega najbolj pomembnih dosežkov javne gozdarske službe v Sloveniji.

»Imeti gozd ni nekaj samoumevnega. Lani smo vse organizacije, ki smo povezane z gozdom, podpisale kodeks obnašanja v naravi. Prav bi bilo, da ga razširimo med ljudi,« je povedal Lesnik.

Družba Slovenski državni gozdovi je podjetje v lasti Republike Slovenije. Njihova temeljna dejavnost je gospodarjenje z državnimi gozdovi, kar vključuje upravljanje, razpolaganje in kupovanje gozdnih površin.

Državni gozdovi predstavljajo približno 20% vseh gozdov pri nas in se raztezajo na preko 230.000 hektarjih.

sotla3