Občina Šentjur zmagovalka akcije Turistična patrulja

28. 5. 2019 18:20

Občina Šentjur je v nedavni zimski akciji časopisa Svet 24 in Radia Aktual z nazivom “Turistična patrulja” osvojila prvo mesto med obiskanimi kraji. Tamkajšnji župan, Marko Diaci, je priznanje prevzel na zaključnem dogodku, ki se je 25. maja odvijal v Ankaranu.

Namen akcije je spoznati turistično ponudbo naših krajev, ne le tradicionalno najbolj obiskanih ter turistično obleganih, ki so že znane in priljubljene. Cilj je torej pristno doživetje, da pa bi bila izkušnja še bolj avtentična in res objektivno zastavljena, na Turistično patruljo organizatorji pošiljajo tuje državljane, ki vse skupaj vidijo tudi skozi prizmo kulturne raznolikosti.

V zimski akciji Turistične patrulje, v kateri tuji turisti ocenjujejo naše kraje in ponudbo, so obiskali občine Miren – Kostanjevica, Divača, Dobrova – Polhov Gradec, Sodražica, Škofljica, Preddvor, Ivančna Gorica, Kočevje, Polzela, Šentjernej, Dobrna, Šentjur, Rače – Fram, Vuzenica, Sveti Jurij ob Ščavnici in Tišina.

Obiskovalci so podali svoje opise in ocene, ocenjevanje pa so dopolnili bralci s svojimi glasovi, pri čemer se je šentjurska občina zavihtela na prvo mesto. Župan Diaci je ob prejemu priznanja izrazil zadovoljstvo, da trud ponudnikov na področju turizma kaže pozitivne učinke in da smo dobili dokaz, kako lahko naše znamenitosti ter dediščina navdušijo obiskovalce.

Šentjur je raziskovala nemška študentka Dunja

Akcijo dnevni časopis izvaja že nekaj let, koncept Turistične patrulje pa je zastavljen tako, da organizatorji v kraje po vsej Sloveniji nenapovedano pošljejo tuje državljane, začasno živeče pri nas (turiste, zaposlene v raznih mednarodnih organizacijah in predstavništvih). Njihov obisk je zastavljen povsem samostojno – sami si morajo z majhno žepnino organizirati prevoz, oglede, bivanje in prehrano, obenem pa čim več videti, doživeti, spoznati lokalne prebivalce in ponudbo ter vse skupaj oceniti. Vtise so po obisku strnili v reportažo na nekaj straneh. Vtise iz Šentjurja si lahko preberete na tej povezavi (klik!).

Šentjur je tako v začetku februarja obiskala Dunja, Nemka na podiplomskem študiju v Sloveniji. V naših krajih je ostala dva dni, v tem času pa opravila kar nekaj ogledov. V Šentjur je prispela z vlakom in si ogledala Muzej južne železnice, rezervirala prenočišče v Gostišču Bohorč ter obiskala TIC, kjer je iskala informacije glede znamenitosti in ponudbe. Obiskovalec, tuji turist, se na podlagi pridobljenih podatkov sam odloča, kaj si bo ogledal in kam odšel. V Zgornjem trgu je obiskala Ipavčevo hišo, si ogledala razstavo o Ipavcih ter cerkev sv. Jurija. Podala pa se je tudi na Rifnik. Naslednji dan obiska si je ogledala grad na Planini pri Sevnici ter tamkajšnje muzejske zbirke. Poskusila je lokalno kulinariko in vina na turistični kmetiji Žurej ter popila kavico ob Slivniškem jezeru na Ramni. Zatem je ugotavljala, da je videla le delček naše raznolike občine ter da bi si za ogled vsega, za kar je slišala v TIC in se ji je zdelo zanimivo, potrebovala še kakšen dodaten dan.

*na sliki prizor s podelitve

cedahuci-koala-voice-sentjur-klik

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,097 seconds.