Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Plank na paraolimpijskem dnevu v Hruševcu; Jožica Drač do medalje pri Pungartniku


Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite je v Šentjurju v sodelovanju s Športnim društvom Invalid in Zvezo Sonček pripravila paralimpijski šolski dan.

paraolimpijski_dan_2019_2Na dogodku pri OŠ Hruševec Šentjur so opozorili, da je do začetka paralimpijskih iger v Tokiu 2020 še 500 dni, kot gost pa je bil prisoten domačin Henrik Plank, ki se pripravlja na svojo morebitno tretjo udeležbo na tovrstnem dogodku.

“Paralimpijske igre so vrhunec kariere za vsakega športnika. Prve mi niso ostale v najboljšem spominu, druge so bile že boljše. Rad bi šel še enkrat na igre, to bi bil vrhunec moje kariere,” je šolarjem povedal Plank, sicer metalec diska, ki je po besedah trenerja Luke Cmoka že sedaj pripravljen, kot ni bil še nikoli.

Prva tekma Planka čaka 19. maja v Splitu, novembra pa bo v Katarju svetovno prvenstvo.

paraolimpijski_dan_2019_3V Dohi je bila pred kratkim na svetovnih igrah specialne olimpijade njegova someščanka Jožica Drač, sicer varovanka Varstveno delovnega centra Šentjur, ki je v teku na 1.500 metrov osvojila bronasto medaljo. Slovensko delegacijo je na Arabskem polotoku sprejel še en Šentjurčan, Oto Pungartnik, veleposlanik v Katarju.

Dodajmo, da so na hruševski šoli otroci sprejeli paralimpijski šolski dan. Dobili so priložnost, da so spoznali druge oblike športa, pri tem pa so uporabljali tudi tista čutila, ki jih sicer ne bi. “Taki dnevi in dogodki bogatijo vse nas,“ je ob tem povedala Claudia Rabuza, športna pedagoginja šole gostiteljice.

Učenci so tako spoznali paraolimpijske športe, prisluhnili življenjski zgodbi invalida in praktično preizkusili poligon za slepe, košarko na vozičku, booccio in igro z zvenečo žogo.

paraolimpijski_dan_2019_4Zapisi učencev 6. b razreda:

Poligon za slepe – s prevezo za oči je treba premagati poligon. Vsak ”slepec” ima ob sebi osebo, ki ga usmerja.

Igra z zvenečo žogo – z zavezanimi očmi poskusijo zadeti oziroma braniti gol.

Boccia je različica balinanja. Boccie (žogice) je treba čimbolj približati balinčku, ki je drugačne barve. Baccie so polnjene s posebnim peskom.

Košarka na vozičkih – pravila so podobna kot pri navadni košarki. Pri košarki na vozičku se smeš samo dvakrat odgnati, nato je potrebno žogo odbiti.

paraolimpijski_dan_2019_5V telovadnici

Lana Z.: “Učitelji so paraolimpijski dan zelo dobro pripravili. Pripravili so dejavnosti za slepe in gibalno ovirane. Zanimivo je preizkusiti aktivnosti, saj se počutiš v koži invalida.”

Gal: “Otroci, ki so izvajali dejavnosti, so bili videti navdušeni.”

Nermin: “Super je preizkusiti različne aktivnosti, a vožnja z vozičkom in igre so zelo zahtevne.”

Petja: “Ivani, učenki četrtega razreda, je igra boccia zabavna. Pravi, da moraš biti spreten.”

Matej: “Pri poligonu za slepe je najbolj pomembno zaupanje med vodjem in slepim.”

*foto: OŠHŠ

trip_to_las_vegas-klik