V Sedlarjevem proslavili 75. obletnico prihoda XIV. divizije (foto, video). Gost drugi človek države.

9. 2. 2019 19:15

V petek dopoldne so se na slovesnosti v Sedlarjevem v organizaciji Občine Podčetrtek in  Združenja borcev za ohranjanje vrednost NOB Šmarje pri Jelšah spomnili na 75. obletnico vstopa XIV. divizije na slovensko ozemlje. Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan.

Epopeja Divizije, ki je po enomesečnem pohodu še pred prečkanjem reke Sotle v Sedlarjevem štela nekaj več kot tisoč borcev, se je dogodila v noči na 7. februar 1944. leta. Nemška vojska je takoj po vstopu na ozemlje preko Sotle izvedla napad, ki je pokončal več kot tretjino vojakov Divizije. A to jih ni ustavilo in  XIV. udarna divizija iz sestava slovenske narodnoosvobodilne vojske je postala prva večja bojna enota protihitlerjevske koalicije, ki je vdrla na območje rajha.

V Sedlarjevem so dogodek trajno obeležili s postavitvijo spomenika, vsakoletno pa se ob njem zberejo tudi pripadniki mnogih organizacij in posamezniki, ki ohranjajo spomin na nekdanje borce, vojake, policiste, med njimi tudi številni domačini in okoliški ljudje. Sočasno se na prireditvi spominjajo tudi 9. maja 1945. leta in s tem prihoda prve brigade Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije, formirane v Sovjetski zvezi, v Slovenijo.

dsc_5589-2
Obletnici se je poklonilo veliko obiskovalcev.
dsc_5596
Župan Peter Misja, predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan, general Vlado Kocjan in minister Zdravko Počivalšek.

Letošnja slovesnost ob jubilejnih 75-ih letih od prihoda XIV. divizije na slovensko ozemlje je pritegnila še več obiskovalcev, kot v preteklih letih. Slavnostni govornik prireditve je bil predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan, ki se je spomnil junaškega pohoda Divizije ter poudaril, kakšno vlogo je pri narodnoosvobodilnem boju imela slovenska beseda in kultura, ki je vselej delovala za dobro našega naroda. Zaradi nje smo po besedah Židana iz mnogih preizkušenj izšli močnejši.

»Oddaljenega boja se spominjamo s ponosom, pogumom in brezmejno ljubeznijo do domovine, hkrati pa ostajamo ponižni do te močne zavesti, ki je srce naroda tudi danes. Smo narod, utemeljen, na boju za lastne pravice in za lastno svobodo. Želim si, da gradimo na odločitvah, ki so nas pripeljale do današnjega dne in ki nas bodo usmerjale v dejanjih za skupno dobro v prihodnje.«

Uvodoma je zbrane nagovoril tudi župan Občine Podčetrtek Peter Misja, ki je posebno dobrodošlico izrekel borcem Divizije in gostom, med njimi predsedniku državnega zbora mag. Židanu, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, ruskemu vojaškemu atašeju v Sloveniji Aleksandru Krasnovu, generalu Vladu Kocjanu in gostom iz lokalnega okolja.

dsc_5579
Padlim borcem so se poklonili s polaganjem vencev.

»Ponosni smo na vsa dejanja Divizije, kakor vseh skupin in ljudi, ki se borijo za našo samostojnost in lepši jutri naše domovine,« je strnil svojo misel ob tej pomembni obletnici Misja.

Vence so k spomeniku padlim borcem ob zvokih pihalnega sestava častne enote RS položili mag. Dejan Židan, vojaški ataše Aleksander Krasnov, borec XIV. divizije Ivan Amon, predsednik skupnosti brigade, ustanovljene v Rusiji, Bojan Železnik in članica odbora Divizije Danica Dolničar.

Obletnici so se v kulturnem programu poklonili pevci Moškega pevskega zbora Terme Olimia Podčetrtek, Peta Žuraj ter Anja Koren, učenki Osnovne šole Bistrica ob Sotli ter obsoteljski pesnik Franc Šušterič. Program je povezoval mag. Darko Pepevnik, spomine na častni pohod pa je v pismu, ki ga je prebrala njegova nečakinja Danica Dolničar, delil borec Divizije Lojze Dolničar.

 dsc_5594  dsc_5606

Proslavo so obiskali tudi udeleženci Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije na Štajersko – Laško, ki so po prireditvi skupaj s pripadniki Slovenske vojske krenili na pohod proti Gračnici pri Rimskih Toplicah. Še pred tem je obiskovalce nagovoril predsednik društva Andrej Mavri, ki je izpostavil, da je spomin na te dogodke nujno ohranjati in z njim seznanjati tudi mlajše generacije.

dsc_5615-2 dsc_5617-2

Vabljeni, da v videu prisluhnete častnemu govorniku mag. Dejanu Židanu:

Del nagovora župana Petra Misje in inserte kulturnega programa predstavljamo v spodnjem videu:

 

In še fotogalerija:

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X