Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Šmarje pri Jelšah ima novo oblast, tudi dva nova podžupana


Občani Šmarja pri Jelšah so zadnji na območju Kozjanskega in Obsotelja dobili novo občinsko oblast: na današnji konstitutivni seji so se prvič sestali izvoljeni občinski svetniki mandata 2018-2022.

Skoraj v polni zasedbi (manjkal je le DeSUS-ov svetnik Peter Vraničar) so izglasovali vse potrebne sklepe za formalen začetek delovanja v novi zasedbi. Edini tesen rezultat je bil pri glasovanju za predsednika komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, kjer se je prvič pokazala koalicijska večina, ki podpira Matijo Čakša.

Novi župan je predstavil tudi svoja prva namestnika: podžupana Občine Šmarje pri Jelšah sta postala Nina Andrelič Petek z liste Naša Občina Šmarje ter Jože Misja (SDS).

zupan-smarje-podzupanja-obcinski-svet
Ob županu Matiji Čakšu sedi nova podžupanja Nina Andrelič Petek, drugi podžupan je Jože Misja (drugi z leve z rdečo kravato)

Prvo sejo šmarskega občinskega sveta v novem mandatu je sicer vodila najstarejša izvoljena svetnica, Jožefa Bračko Špiljak (SDS). Prve odločitve so bile sprejete gladko in soglasno, vključno s sestavo Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, v katero so bili izvoljeni dr. Vinko Gorenak, Janko Šket, Zvonka Novak Habot, Nina Anderlič Petek in Ivan  Žaberl. Prvo tesno glasovanje mandata pa je bilo za predsednika komisije, kjer je koalicija, ki je izvolila Matijo Čakša, predlagala dr. Vinka Gorenaka, preostali občinski svetniki pa Zvonko Novak Habot. Z 9 glasovi proti 8 je bil na to zahtevno funkcijo izvoljen dr. Gorenak.

Zaradi izvolitve na župansko funkcijo se je Matija Čakš odpovedal mestu občinskega svetnika, na katerega bo sedla nadomestna svetnica Lucija Čakš Orač.

V prvem nagovoru občinskih svetnikov je Matija Čakš izpostavil veliko odgovornost, ki so jo tej sveži ekipi na čelu občine naložili volivci. Zahvalil se je vsem predhodnikom za ogromno napravljenega za razvoj občine. Čakš je poudaril, da občani tudi v prihodnje od vseh pričakujejo trdo, pošteno in zavzeto delo. Sam si želi, da bi to potekalo usklajeno, premišljeno in po zastavljenih ciljih. Še enkrat se je zahvalil vsem, ki so ga podpirali v času kampanje, za vso opravljeno delo pa tudi dosedanjemu županu Stanku Šketu, kateremu je podaril buteljko vina s svojega vinograda.

obcinski-svet-smarje-mozaik

Stari in novi župan, Stanko Šket in Matija Čakš
Stari in novi župan, Stanko Šket in Matija Čakš sta najbrž že izmenjala nekaj besed o situaciji na šmarski občini

Novi občinski svet je nagovoril tudi odhajajoči župan Stanko Šket. Izpostavil je, da so ljudje vanj izvoljeni na različnih listah, a ključno je, da se znanje in volja zastavi za skupen interes. “V prejšnjem mandatu se je zgodilo, da so posamezniki ki postavili svoje interese pred skupne interese, kar se je tudi izkazalo, da ni bilo dobro,” je dejal. Zadovoljen je, da občino predaja v dobri finančni kondiciji, saj je po njegovih besedah na računu 600 tisoč evrov, strošek selitve v nove prostore v Hramu pa v letu 2019 znaša zgolj še okrog 150 tisoč evrov. Kot je poudaril, bo sam zelo aktiven upokojenec v smislu, da bo intenzivno spremljal delo nove občinske oblasti.  “Pričakujem in želim, da bi bilo čim manj slabe volje, iskrice šampanjca so pošle, pride odgovorno in trdo delo, od vas pričakujemo še več in drugače,” je še dejal zbranim.

Uradna primopredaja med županoma bo sicer v krogu ožjih sodelavcev Občine Šmarje pri Jelšah izvedena v četrtek ob 8. uri, ko bo Matija Čakš tudi uradno nastopil svoj štiriletni županski mandat.

R. Č.