Dve nagradi za MePZ Bistrica ob Sotli

11. 12. 2018 14:36

Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli je na tematskem regijskem koncertu »Sozovčenja« še enkrat več dokazal svojo vrhunskost. S tematskega regijskega koncerta v Radljah ob Dravi so se vrnili z dvema nagradama.

Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli se je v soboto, 17. novembra, predstavil na 8. regijskem tematskem koncertu srednješolskih in odraslih pevskih zasedb »Sozvočenja«, ki povezuje zbore s Celjskega in Koroškega. Cilj koncerta je spodbuditi zbore k pripravi tematsko oblikovanih koncertov, na dogodku pa se predstavljajo tisti zbori, ki dosegajo najmanj regijski kvalitetni nivo in pripravijo dovolj zanimive tematske koncerte.

Na koncertu se je predstavilo sedem zborov, kot šesti je zapel Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli. Svoj nastop so naslovili »Vonj po Istri«, v njem pa predstavili sedem istrskih ljudskih pesmi, s posebnim poudarkom na priredbah sodobnih slovenskih skladateljev.

Istrska glasba je v sožitju treh jezikov in kultur ter posebnosti njihove melodike postala pojem multikulturnosti in raznovrstnosti.

Poznamo različne istrske pesmi: ljubezenske, delovne, svatbene, šaljive, uspavanke, žalostinke in plesne. V izbranih pesmih, ki so jih priredili slovenski sodobni skladatelji, so melodije barvite in melodične, značilna je dinamična gradacija, v nekaterih pesmih gre za nenehno prehajanje med različnimi taktovskimi načini, besedila so preprosta, a hkrati ganljiva,« so obrazložili svoj repertoar.

25 pevk in pevcev iz Bistrice ob Sotli z zborovodkinjo Špelo Drašler je z novembrskim nastopom na odru kulturnega doma v Radljah ob Dravi še enkrat več dokazalo, da vsakotedenski trud na vajah ter številni nastopi ter gostovanja niso zaman, kajti domov se znova vračajo z visokimi nagradami tekmovanja.

Za svoj nastop so prejeli drugo nagrado tekmovanja, to je nagrado za perspektivno zasedbo v višini 400 evrov, ki jim bo omogočila izvedbo intenzivnih vaj s priznanim dirigentom ali izpopolnjevanje v vokalni tehniki. Zborovodkinja Špela Drašler je prejela posebno nagrado za zanimivo sestavo in obrazložitev sporeda.

Nagrade so bile podeljene  minulo soboto, ko se je ob svetovnem dnevu zborovskega petja v Slovenski filharmoniji v Ljubljani odvil sklepni koncert najboljših zborov regijskih tematskih koncertov.

Slovesnosti ob podelitvi nagrad v Slovenski filharmoniji so se udeležile predsednica zbora Darija Hohnjec, zborovodkinja Špela Drašler in Darja Babič Drašler, ki v zboru prepeva že vse do začetka delovanja. Ob podelitvi sta povedali:

Darija Hohnjec, predsednica in pevka: »Slovenska filharmonija je prostor, ki s svojo bogato prezenco vzbuja spoštovanje. To je še posebej žlahtno in dragoceno, če ga občutiš in doživiš kot del nagrade, ki je podeljena tvojemu zboru za kvalitetno izbran in odlično odpet program na zborovskem tekmovanju.

Lastna prisotnost na tovrstnih prireditvah je hkrati dobra učna priložnost za vsakega zborovskega pevca, se posebno amaterskega, saj ponuja vpogled v strokovno delo vrhunskih zasedb. Še enkrat iskrene čestitke zborovodkinji Špeli Drašler in vsem prizadevnim pevcem za  prejete nagrade. Lepo je biti del kreativne in prijateljsko naravnane zasedbe.«

Špela Drašler, zborovodkinja: »Na odru Slovenske Filharmonije sem stala že večkrat, saj smo Z APZ Maribor tam izvedli že kar nekaj nastopov, projektov oz. koncertov. Stati na odru kot zborovodkinja MePZ Bistrica ob Sotli in prejeti kar dve nagradi, eno za zbor in eno zase, pa je povsem nekaj drugačnega (med prejemnicami dveh nagrad sva bili le dve, ki sva stali na odru – Andreja Došler iz Rogaške Slatine). Kljub temu, da smo bile na podelitvi le tri, se je iz dvorane zaslišal ogromen aplavz, ko so me povabili na oder in tudi vriskanje, kar pomeni, da imamo navijače po vsej Sloveniji. Hvala vsem pevcev za redno prihajanje na vaje in za zaupanje. Sedaj pa novim zmagam naproti.«

E.Š.; foto: MePZBoS

 

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X