Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dan podjetništva v Rogaški Slatini (foto)


Razvojna agencija Sotla je pred dnevi v Poslovnem centru Vrelec v Rogaški Slatini organizirala Dan podjetništva, katerega so se udeležili podjetniki, predstavniki lokalnih in državnih podjetniških institucij ter župan občine Rogaška Slatina.

Dan podjetništva je bil premierni dogodek v nedavno odprtem Mrežnem podjetniškem inkubatorju Vrelec.

Na dogodku so bili prisotni predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenije, javne agencije, Slovenskega podjetniškega sklada, Slovenskega regionalno razvojnega sklada in Eko sklada.

Predstavili so finančne spodbude in možnosti financiranja za mikro, mala in srednje velika podjetja, ki so načrtovane v letu 2019. Poleg tega so bili prisotni seznanjeni tudi z obveznostmi iz novih gradbenih predpisov vezanimi na izvedbo del na gradbenih objektih.

dan-podjetnistva-rs007Prisotne je uvodoma pozdravila direktorica Razvojne agencije Sotla, Bojana Žaberl. Povedala je, da se RA Sotla že vrsto let ukvarja s programi za razvoj in vzpodbujanje podjetništva. Poudarila je, da so se v lanskem letu, skupaj s šestimi partnerji v savinjski regiji, uspešno prijavili na razpis, ki ga je objavila javna agencija SPIRIT. Uspešni so bili s projektom, ki nudi nadgradnjo podpornih storitev v okviru toče VEM. S tem so pridobili status slovenske poslovne točke Svetovanje savinjska, katere del je tudi RA Sotla in ima sedež na OOZ Celje.

V okviru programa, ki je namrenjen spodbujanju razvoja podjetništva v RA Sotla nudijo osnovno podjetniško svetovanje tako obstoječim, kot tudi podjetnikom, ki vstopajo na trg, omogočajo e-Vem postopke v sklopu katerih lahko podjetnik na enem mestu opravi vse postopke, ki so potrebni za začetek delovanja podjetniške dejavnosti, organizirajo izobraževalne delavnice za podjetnike, itd.. Na poslovni točki v Celju je v okviru tega programa urejena tudi t.i. “show-room” oz. soba v kateri lahko podjetniki rastavijo in predstavijo svoje izdelke in storitve.

Poleg tega ima RA Sotla tudi vlogo info točke v okviru katere preko elektronske pošte in medijev tedensko informirajo podjetnike o dogodkih, spremembah zakonodaje, pridobivanju finančnih sredstev, razpisih, itd.. Organizirajo pa dogodke, kot je bil tudi Dan podjetništva. Poudariti pa velja tudi, da so vse storitve z njihove strani brezplačne.

dan-podjetnistva-rs002Župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič je najprej čestital RA Sotla, ki na območju Kozjanskega in Obsotelja uspešno deluje že 17 let, kar dokazuje tudi to, da je bilo na Dnevu podjetništva prisotnih mnogo uspešnih podjetnikov.

Poudaril je, da se tudi Občina Rogaška Slatina trudi iti naproti podjetništvu na kar kaže tudi projekt Mrežni podjetniški inkubator, ki deluje že od leta 2009 in je že v prvih letih pokazal pozitivne rezultate. Med drugim je s pomočjo tega inkubatorja nastalo več kot 200 novih delovnih mest.

Zaradi uspešnosti so se na občini po petih letih odločili, da obstoječi inkubator nadgradijo. Odločili so se za izgradnjo Poslovnega centra Vrelec, katerega odprtje je bilo pre nekaj meseci in že predano v upravljanje obstoječemu inkubatorju. Ob tem je župan Kidrič izrazil vero v to, da bo inkubator Vrelec dodana vrednost tudi za širšo regijo. Svojevrstno potrditev pa predstavlja tudi dejstvo, da je Vrelec prvi projekt, ki bo s strani države potrjen v letošnji finančni perspektivi. Z novim poslovnim centrom so podjetniki tako pridobili 30 novih prostorov, kar ga izjemno veseli, saj bo to omogočalo, da bodo lahko podjetniki svoje poslovne ideje preizkušali pod ugodnimi pogoji.

dan-podjetnistva-rs003Spregovoril je tudi generalni direktor Direktorata za regionalni razvoj, Marko Drofenik, ki je najprej poudaril, da je naloga vsake občine nuditi dobre pogoje za razvoj podjetništva, gospodarstva in turizma ter dodal, da to nalogo Občina Rogaška Slatina odlično izpolnjuje.

Sicer pa novi tovrstni prostori sami po sebi niso dovolj. Potrebni so tudi podjetniki z dobrimi idejami, podporno okolje in vsak vir dodatnega financiranja.

Glede vsega verjame, da so pred podjetniki v naši regiji uspešni časi.

dan-podjetnistva-rs004Dobrodošlico prisotnim pa je izrekla tudi direktorica Mrežnega podjetniškega inkubatorja Branka Aralica. Povedala je, da je od leta 2009 preko njih šlo že več kot 60 podjetij. Ta so v 2017 ustvarila preko 15 milijonov celotnih prihodkov ter ustvarila več kot 200 delovnih mest, kar je za občino Rogaška Slatina zagotovo velik uspeh.

Poudarila je, da inkubator na različne načine pomaga podjetnikom. Tako z informiranjem, svetovanjem, ekspertnim svetovanjem, kot tudi pri povezovanju s podpornim okoljem doma in v tujini, kar podjetnikom omogoča, da hitro pridobivajo informacije in tako lažje nastopajo tako na domačem, kot tujem trgu. Dodala je še, da je ključno pri pomoči tudi sofinanciranje najemnin prostorov inkubatorja, kar omogoča dostopnost vsem podjetnikom.

O načrtih pa je dejala, da je prva naloga vodstva, da v dveh letih dosežejo okoli 70 odstotno zasedenost objekta, kar verjame da bodo tudi dosegli. Povedala je, da so bili letos uspešni tudi na razpisu javne agencije SPIRIT s čimer so za dve leti delovanja pridobili 204 tisoč evrov, kar je dodana vrednost saj bodo lahko podjetnikom nudili še več vsebin in pomoči.

Fotogalerija:

N. B., B. S.