Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jože Čakš ob slovesu ponosen


V luči izteka uradnega delovnega veka je v družbi Marka Samca, od ponedeljka novega direktorja Javnega zavoda Knjižnica Šmarje pri Jelšah, dolgoletni direktor te ustanove, Jože Čakš, sklical redno in hkrati poslednje druženje s sedmo silo.

V Kulturnici se je zbralo kar nekaj predstavnikov medijev oz. sopotnikov, kot jih je imenoval Čakš, ki je z njimi vselej znal negovati odnose.

Njegova upokojitev sovpada s 40-letnico šmarskega kulturnega doma, kar je označil za pomemben dogodek za širše območje. Zelo pomemben dogodek pa je bilo tudi samo odprtje takrat izjemno sodobnega objekta, ki se je v prihodnosti širil.

Zbranim je nanizal kar nekaj pomembnih dejstev v zvezi z odločitvijo za gradnjo, arhitektom in glavnimi prekretnicami, vse skupaj pa bo od petka vidno tudi v spodnji dvorani kulturnega doma v obliki razstave, prav tako pa je izšla tudi brošura.

Ob tej priložnosti bo v glavni dvorani tudi prireditev, ki jo bodo povezovale štiri povezovalke, ki so tako ali drugače sodelovale s Čakšem in nenazadnje s Štajerskim valom, ki je nekoč domoval v kompleksu na Aškerčevem trgu.

Odhod radia Štajerski val je, kot pravi tudi najbolj žalostna epizoda v njegovi karieri, v kateri je več mandatov vodil tudi Občino Šmarje pri Jelšah. Takrat bo novemu direktorju tudi uradno predal posle.

V zvezi z dobo, ko je bil tako direktor knjižnice kot nepoklicni župan je dejal, da ni čutil večjih očitkov, da bi bila kultura v primerjavi z drugimi dejavnostmi priviligirana. Prav tako je izpostavil nekdanjo sodelavko občinske uprave Zlatko Pilko, ki mu je pridobivala prave informacije, na podlagi katerih so kandidirali za projekte, ki so lahko prejeli sofinancerska sredstva.

“Mirno in dostojanstveno zapuščam delovno mesto.”

O Marku Samcu je premogel kar nekaj pohvalnih besed, saj se je domačin, ki je po izobrazbi gradbenik z doktoratom, za potrebe nove službe vpisal na študij bibliotekarstva. Na ta način bo gotovo lažje razumel materijo, ki jo mora obvladovati ta segment delovanja javnega zavoda, ki trenutno šteje 14 zaposlenih.

Čakš je mnenja, da bi kakšna pomoč, zlasti v smislu tehnične službe, prišla prav, na drugi strani pa se je spomnil izjemno skromnih začetkov.

Pogovor je stekel tudi v prihodnost, kjer nam je Čakš razkril, da se zagotovo vrača v okolje aktivnega udejstvovanja pri gledaliških predstavah. Prav tako so že stekle priprave za pripravo nekaterih publikacij, ki si jih Šmarje zasluži. Gre za en domoznanski projekt, monografijo in obširnejši zbornik, pri čemur je težava, da nekaterih virov žal ni več dostopnih.

Sodelovanje se obeta tudi z novim direktorjem, ki z delom uradno začenja z decembrom, saj ima Marko Samec kar nekaj izkušenj z oblikovanjem in fotografijo.

bR