Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rodbina Ipavec: to je prenovljena stalna razstava o najznamenitejši rodbini Šentjurja (foto)


V Ipavčevi hiši v šentjurskem Zgornjem trgu so v jeku Ipavčevih kulturnih dni odprli prenovljeno stalno razstavo o znameniti rodbini, po kateri je hiša tudi dobila ime, v Šentjurju pa še mnogo več stvari.

ipavci_razstava_oktober_2018_kombi1Glavni soavtorji razstave so sodelavci Pokrajinskega muzeja Celje, pri njenem nastanku pa so sodelovali tudi ostali akterji. Po videnem se lahko Šentjur poslej pohvali z ogleda vrednim biserom.

Največja novost je v salonu v prvem nadstropju, ki je sedaj urejen kot ambientalni salon bogate meščanske hiše. S pomočjo posebnih očal se lahko po njem sprehodite tudi virtualno. Ipavčev salon je bil za tisti čas nekaj posebnega, saj je imala glavno vlogo v njem glasba.

V istem nadstropju se poslej nahaja razstava o najpomembnejših dogodkih v Šentjurju za časa Ipavcev, saj je bil takratni trg močno žarišče narodnega prebujenja. Vse skupaj se začne leta 1805, ko se priseli Franc Ipavec, do leta 1921, ko umre Josip Ipavec, ki je še združeval v eni osebi zdravnika in skladatelja, kar je bila odlika več njegovih predhodnikov.

ipavci_razstava_oktober_2018_kombi2V mansardnem delu je podrobneje predstavljena življenjska pot posameznih članov rodbine: Alojza, Benjamina, Gustava in Josipa. Na ogled so tudi vizualije o njihovem življenju, kot je npr. serija, ki so jo posneli pred desetletji. Prav tako je možno njihova dela tudi poslušati, za kar so v Šentjurju poskrbeli že pred leti.

Žal na razstavnem prostoru ni tako veliko izvirnih predmetov, saj jih je mnogo v razlničnih arhivih oz. zasebni lasti.

Letos sicer mineva 110 let od smrti bratov Benjamina in Gustava Ipavca, prvemu pa so na graškem pokopališču februarja odkrili tudi doprsni kip.

Izpostavljen je tudi prispevek ženskega dela rodbine, o čemur doslej ni bilo ravno veliko slišati. Iz Ipavčevega gnezda namreč izvira prvi damski kvartet takratne Avstrije, ki je doživel mednarodno slavo in s tem nekako predhodil še enemu mednarodno uspešnemu šentjurskemu glasbenemu “artiklu”, New Swing Quartetu.

Ob vsem skupaj je v pritličnem delu hiše poslej razstavljano starodobno kolo iz Ipavčevih časov, pod Ipavčevim vrtom pa bodo še nekaj časa v teku dela pri izgradnji novega paviljona.

Dodajmo, da je odprtje razstave obiskal tudi neposredni potomec rodbine Božidar Ipavic, v Zgornjem trgu pa so se zglasili tudi trije županski kandidati od petih. Župan je bil tudi Gustav Ipavec in sicer več desetletij, njegovega pečata pa še dolgo ne bo niti približno dosegel nihče.

bR