Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na izlet iz občinskih prestolnic KiO: do kam lahko pridete v eni uri?


Odločitev kam oditi na enodnevni izlet je pogosto pogojena z oddaljenostjo željene destinacije.

Ker se ob tem rado dogodi, da nimamo niti dobre ideje kam oditi oz. je lahko preverjanje časa vožnje do določenih točk zamudno, vam v pomoč predstavljamo spletno aplikacijo OAlley, ki vam pokaže do kam vse lahko pridete v izbranem časovnem okviru.

S pomočjo aplikacije smo preverili kam na izlet iz občinskih prestolnic Kozjanskega in Obsotelja, pri čemer čas potovanja ne predtsavlja več kot ene ure vožnje v eno smer.

Oglejte si še našo serijo Pohodne poti, v kateri priporočamo zanimive pohodniške destinacije  Kozjanskega in Obsotelja

Sezona glavnih dopustov se počasi približuje h koncu. Zadnji dnevi počitnic, pred začetkom novega šolskega leta, bodo zato še najprimernejši za krajše družinske izlete. Toda izbira enodnevnega izleta je pogosto pogojena tudi s tem, koliko časa bomo potrebovali za pot do željene destinacije. Ker pa pogosto zmanjka idej za lepe družinske izlete pri katerih nebi porabili preveč časa za vožnjo, vam sedaj to olajša spletna aplikacija OAlley. Z njeno pomočjo lahko namreč ugotovite do kam vse ste se zmožni iz vašega kraja bivanja pripeljati v razponu določenega časovnega obdobja.

Aplikacija sicer omogoča tudi izračun za pot s kolesom in vlakom, vendar je trenutno ta funkcija na voljo zgolj za Francijo. Upamo, da bo funkcija za kolesa in vlake kmalu omogočena tudi za Slovenijo, tudi zaradi dejstva, da slovenske občine pospešeno gradijo kolesarske mreže, ki bodo povezale vso Slovenijo, Slovenske železnice pa bodo kmalu na tire postavile nove vlake za katere pa v prvi vrsti upamo, da bodo natančneje sledili zapisanemu voznemu redu.

Do kam iz občinskih prestolnic KiO v eni uri vožnje

Za vas smo se poigrali in v aplikaciji preverili katere turistične točke lahko dosežete v eni uri vožnje, če vašo pot začnete v Bistrici ob Sotli, Dobju, Kozjem, Podčetrtku, Rogaški Slatini, Rogatcu, Šentjurju in Šmarju pri Jelšah. Poglejmo naš skrajni domet na vsaki strani neba in izpostavimo nekaj zanimivih destinacij.

Bistrica ob Sotli:

oalley-bistrica-ob-sotliČe se iz Bistrice ob Sotli nameravamo odpraviti proti severu, bo naš skrajni domet Morje pri Framu. Mogoče si na tem območju lahko, kot zanimivost ogledate Glinokopna jezera pri Pragerskem, blizu njih pa je tudi Ribnik. V okolici Kidričevega pa lahko naprimer obiščete Muzej podeželja starošince.

V smeri proti jugu bomo iz Bistrice ob Sotli v eni uri prišli do Ogulinca na eni strani, kjer se lahko med drugim v bložini Velike Gorice zapeljete do Jezera Čiče in na drugi strani skoraj do Crne mlake, kjer najdemo grad Zwilling, ki je obdan z ornitološkim rezervatom.

grad-zwilling
Grad Zwilling

Na zahodu bo naš skrajni domet Celje na eni strani, kjer se lahko zapeljemo do Šmartinskega jezera ali pa izberemo kakšno izmed okoliških pohodnih potiin Mirna peč na drugi strani.

Če se usmerimo bolj proti jugozahodu pa nam je na voljo mnogo lepih izletniških točk ob reki Krki.

Če pa se usmerimo proti vzhodu, pa bomo po eni uri vožnje najdlje prišli do hrvaške Konjščine.

Morda se tam v bližini lahko povzpete na Kladešćico, pa tudi Slijeme ni tako daleč stran.

Dobje:

oalley-dobjeČe se iz Dobja nameravamo odpraviti proti severu, bo naš skrajni domet Šentilj v Slovenskih goricah čisto blizu avstrijske meje. V tej smeri se lahko morda zapeljemo do zelo lepega Perniškega jezera.

V smeri proti jugu bomo iz Dobja v eni uri prišli do Šentjerneja na eni strani in skoraj do Cerkelj ob Krki na drugi strani, če malo podaljšamo vožnjo pa se lahko odpravimo tudi do Kostanjevice na Krki. V vsakem primeru na tem območju kar mrgoli lepih izletniških točk ob reki Krki.

kostanjevica-na-krki
Kostanjevica na Krki

Na zahodu bodo naš skrajni domet Izlake na eni strani, na drugi strani pa se lahko odpravimo tudi na pohodniški izlet na Čreto. V Spodnji Savinjski dolini lahko obiščete tudi Braslovško, Presersko ali Žovneško jezero z gradom. Če se usmerimo malo severneje pa smo lahko hitro tudi na Velenjskem jezeru.

Na vzhodu pa bomo po eni uri vožnje najdlje prišli do najstarejšega slovenskega mesta Ptuja, ki lahko predstavlja zelo pester enodnevni izlet, na hrvaški strani pa so vam skoraj na dosegu Krapinske toplice.

Kozje:

oalley-kozjeČe se iz Kozja nameravamo odpraviti proti severu, bo naš skrajni domet Tezno pri Mariboru. Na poti do tja se lahko ustavimo pri Slivniških ribnikih ali Jezeru Rogoza. Seveda pa je blizu tudi prelepo Hočko Pohorje. Na drugi severni strani pa je skoraj na dosegu Velenjsko jezero.

slivniski-ribniki
Slivniški ribniki

V smeri proti jugu bomo iz Kozja v eni uri prišli do glavnega mesta Hrvaške, Zagreba na eni strani ter Novega mesta in Kostanjevice na Krki na drugi strani. Tukaj je lepih destinacij ob Krki zelo veliko.

Na vzhodu bo naš skrajni domet hrvaška Donja Stubica, kjer se lahko odpravimo na kakšen pohod na okoliške hribe.

Če pa se usmerimo proti zahodu, pa bomo po eni uri vožnje najdlje prišli do Trebnja na eni strani in Črete na drugi strani (glej namige za Dobje zahod).

Podčetrtek:

oalley-podcetrtekČe se iz Podčetrtka nameravamo odpraviti proti severu, bo naš skrajni domet Zgornji Jakobski dol. Na poti do tja ustavimo na Perniškem jezeru ali pa svoj izlet enostavno zaokrožimo kar v Mariboru.

V smeri proti jugu bomo iz Podčetrtka v eni uri prišli do Svete Nedelje, v bližini katere se lahko zapeljete do Jezera Rakitje. Na slovenski strani pa sta vam na dosegu Cerklje ob Krki in Kostanjevica na Krki.

pernisko-jezero-1
Perniško jezero

Na zahodu bo skrajni domet Mozirje v okolici katerega najdete naprimer kamp Menina, ki ponuja nekaj družinskih atrakcij. Seveda pa so na dosegu tudi Braslovško, Presersko ali Žovneško jezero z gradom oz. malo severneje tudi Velenjsko jezero.

Proti vzhodu bomo po eni uri vožnje najdlje prišli do Tugonice na hrvaški strani, kjer je v bližini kraj Bedekovčina s sklopom jezer.

Na slovenski strani pa do Svetega Tomaža, na poti do katerega se prej lahko ustavite tudi na Ptuju.

Rogaška Slatina:

oalley-rog-slatinaČe se iz Rogaške Slatine nameravamo odpraviti proti severu, bo naš skrajni domet avstrijski Labuttendorf, kjer si lahko med drugim ogledate vinogradniške nasade.

zajarki
Zajarki

V smeri proti jugu bomo iz Rogaške Slatine v eni uri prišli nekoliko dlje od Zaprešićev, kjer lahko naprimer obiščete jezero Zajarki, ki ima podobno kot Bled na sredini otoček. Na slovenski strani pa pridete do Čateža ob Savi.

Na vzhodu bo naš skrajni domet na hrvaški strani okolica Ivanec, kjer prav tako najdete nekaj jezer, na slovenski strani pa Ormož, kjer se lahko odpravite na umetno akumulacijsko Ormoško jezero.

Proti zahodu pa bomo po eni uri vožnje najdlje prišli do okolice Črete. Tu lahko sledimo namigom za Dobje – zahod.

Rogatec:

oalley-rogatecČe bomo iz Rogatca šli proti severu, bo naš skrajni domet podoben, kot enourni domet s startno točko v Rogaški Slatini (glej zgoraj).

Tudi v smeri proti jugu bomo iz Rogatca v eni uri imeli na dosegu podobne destinacije, kot če bi šli iz Podčetrtka oz. Rogaške Slatine z dodatkom celotnega okrožja Zagreba.

Nič drugače ni za pot proti zahodu in vzhodu.

Šentjur:

oalley-sentjurČe se iz Šentjurja nameravamo odpraviti proti severu, bo naš skrajni domet avstrijski Wildon z istoimenskim jezerom. Na tej poti se peljemo mimo Leibnitza v Avstriji, kjer lahko obiščete jezero Aldrian see, še pred tem pa tudi jezeri Planksee in Sulmsee.

V smeri proti jugu bomo iz Šentjurja v eni uri prišli do Krškega obiščemo pa lahko tudi “Melanijino” Sevnico. Gremo lahko tudi do Krapinjskih toplic na Hrvaškem.

blagusko-jezero
Blaguško jezero

Na zahodu bo naš skrajni domet Kamnik, lahko pa se usmerimo tudi v Savinjsko dolino, kjer v okolici Mozirja najdete kamp Menina, ki ponuja nekaj družinskih atrakcij, obstaja pa še tudi nekaj drugih izletniških točk ob reki Savinji. V Spodnji Savinjski dolini lahko obiščete Braslovško, Presersko ali Žovneško jezero z gradom.

Če pa se usmerimo proti vzhodu, pa bomo po eni uri vožnje najdlje prišli skoraj do Murske Sobote. Na poti do tja pa se lahko obiščemo naprimer Blaguško jezero v bližini Svetega Jurija ob Ščavnici.

Šmarje pri Jelšah:

oalley-smarjeČe se iz Šmarja pri Jelšah odpravite proti severu, bo skrajni domet blizu avstrijskega Leibnitza. V Wagendorfu lahko naprimer obiščete med turisti priljubljen Planksee. Na slovenski strani je na severu skrajni domet Slovenj Gradec, na poti do katerega se lahko ustavite na Velenjskem jezeru.

V smeri proti jugu bomo iz Šmarja v eni uri prišli do Brežic na slovenski in Zaprešićev na hrvaški strani, kjer lahko kot rečeno obiščete jezero Zajarki z otočkom na sredini jezera. Če na slovenski strani dodate še nekaj minut vožnje, pa so vam na dosegu tudi Cerklje ob Krki ali celo Kostanjevica na Krki.

Planksee
Planksee

Na zahodu bodo naš skrajni domet Domžale ali če se usmerimo severneje Zgornja Savinjska dolina vse do Ljubnega ob Savinji, kjer lepih izletniških točk ne zmanjka.

Če pa se usmerimo proti vzhodu, pa bomo po eni uri vožnje najdlje prišli do najstarejšega slovenskega mesta Ptuja na slovenski strani, na hrvaški strani pa do kraja Ivanec, kjer se nahaja nekaj ribolovnih jezer.

 

 

Na območju ene ure vožnje od vašega kraja je najti še mnogo več destinacij, ki imajo potencial za lep in unikaten družinski izlet, a končno odločitev prepuščamo vam.