Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rokovo poletje 2018: Lela Kaplowitz JazzTaPestry trio (foto, video)


V četrtek, 12. julija, se je v atriju šmarskega muzeja baroka odvil že tretji od petih koncertov letošnjega že sedmega cikla koncertov Rokovega poletja v organizaciji Knjižnice in Muzeja baroka Šmarje pri Jelšah.

Glavnini klasičnih koncertov, ki se bodo odvijali v cerkvi sv. Roka, sta se letos pridružila dva džezovsko obarvana in bosta umeščena v prijeten atrij Muzeja baroka.

Letos še posebej pestra in kvalitetna ponudba

Letošnje Rokovo poletje sta s prepletom najbolj poznanih odlomkov opernih del, slovenskih samospevov in Marijinih pesmi, s pevskega kora v cerkvi sv. Roka začela prvakinja mariborske Opere in baleta, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in njen soprog Primož Krt, ki jo je spremljal na orglah. Utrinke s prvega koncerta si lahko ogledate tukaj (klik!).

Drugi koncert pa se odvil 6. julija, prav tako v cerkvi sv. Roka in sicer koncert godalnega kvarteta Accademia projekt s klarinetistom Jurijem Hladnikom. Jurij Hladnik je od l. 1999 zaposlen kot solo klarinetist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, že 15 let pa vodi tudi šentjurski pihalni orkester. Vabljeni k ogledu utrinkov z drugega koncerta (klik!).

dsc_6877

V atriju Muzeja baroka tokrat navdušila slovensko-hrvaška jazz zasedba

Letošnji tretji, obenem pa tudi zadnji koncert prvega dela Rokovega poletja 2018, pa se je odvil v atriju Muzeja baroka. Zbrane je navdušila izvrstna vokalistka in džezistka Lela Kaplowitz, ob spremljavi prekaljenih glasbenih mačkov Marka Korošca na kontrabasu ter Staneta Hebarja na kitari.

Ta odličen glasbeni trio je pred kratkim navduševal na mariborskem Lentu, sicer pa je Lela vajena nastopov tudi na velikih svetovnih odrih. Do sedaj je nastopila v številnih evropskih prestolnicah, pa tudi preko luže, v New Yorku. Kot sta pred koncertom v Šmarju napovedala Marko in Stane, je tudi tukaj Lela navdušila z  dodatkom v obliki ritmičnega plesa, poimenovanega tap, v katerem se je izobraževala na seminarjih v ZDA pri priznanih plesnih mojstrih in pedagogih.

Utrinke z nastopa smo ujeli v našo kamero, kjer si lahko ogledate tudi Lelin ritmični ples.

Nadaljevanje Rokovega poletja čez dober mesec

Rokovo poletje 2018 se bo nadaljevalo 17. avgusta, dan po zaključku letošnjega romarskega praznika, v muzejskem atriju. V lokalno obarvanem koncertu »Mlade oči« bo nastopila mlada obetavna slatinska pevka Špela Došler, ob klavirski spremljavi svojega očeta Edija Došlerja, s kitaro pa se jima bo pridružil Šmarčan Luka Turk. Občinstvo bo slišalo preplet džezovske sentimentalnosti in vedno všečnih slovenskih popevk.

23. avgusta bo v cerkvi sv. Roka nastopil kvartet klarinetov Claritet, ki ga sestavljajo profesorja klarineta v glasbeni šoli Slovenj Gradec in študenta klarineta. Izvajajo glasbo različnih obdobij in žanrov.

dsc_6963

15. septembra pa vabljeni na zaključni koncert letošnjega Rokovega poletja. Ta  bo pripadel Zagrebškemu komornemu orkestru, ki je v cerkvi sv. Roka nastopil že pred dvema letoma. Tokrat bo s solisti izvedel štiri najznamenitejše koncerte enega največjih baročnih skladateljev Antonia Vivaldija, Štirje letni časi.

Slednje je najuspešnejša in največkrat poslušana programska glasba v celotni glasbeni zgodovini, zato ni dvoma, da ne bi navdušili tudi ljubiteljev Rokovih poletij v Šmarju pri Jelšah.

Več kot dovolj razlogov za obisk katerega izmed prihajajočih koncertov. Vstopnina na koncert znaša 5 EUR, za najmlajše obiskovalce (do 12. leta) pa je brezplačna.

Vabljeni k ogledu utrinkov s koncerta Lele Kaplowitz JazzTaPestry tria!