Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razstavo “Steklo na Celjskem” preselili v Rogaško Slatino (foto)


steklo-razstava-1Danes so iz Krekovega trga v Celju na Evropsko ploščad na Zdraviliškem trgu v Rogaški Slatini preselili razstavo “Steklo na Celjskem od 18. stoletja do danes”.

V Rogaški Slatini bo razstava na ogled od jutri, 27. julija do 27. avgusta 2018, nakar se bo selila nazaj v Celje, kjer si jo bo moč ogledovati še do oktobra.

“Steklo na Celjskem od 18. stoletja do danes” avtorja Jožeta Rateja je prva pregledna razstava, s katero se odstira zgodovina steklarstva v naših krajih, pri čemer veliko vlogo igra tudi Rogaška Slatina.

Razstava prikazuje razvoj steklarstva od prvih glažut do sodobnih steklarn. Prvi zapisi o steklarstvu na Celjskem segajo v 16. stoletje. Žal izdelki iz začetnega obdobja niso ohranjeni, zato je najstarejši stekleni izdelek, ki ga je mogoče videti na razstavi, stekleni valjar iz sredine 18. stoletja, pa tudi slatinske steklenice iz konca 18. stoletja in nekaj drugih impresivnih kosov.

Glavnina eksponatov je iz zbirk Pokrajinskega muzeja Celje, ostali eksponati pa so sposojeni od drugih slovenskih in avstrijskih muzejev ter zasebnih lastnikov. Razstava je nadgrajena z obsežnim dvojezičnim katalogom.