Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vodstvo Alpos Alu onemogoča sindikalno aktivnost?


alpos-alu-fotoV kovinski industriji v zadnjem obdobju vre. Potem, ko so razmere že nekaj tednov napete v štorskem podjetju Štore Steel, je sedaj očitno zavrelo tudi sindikatom in zaposlenim v šentjurskem podjetju Alpos Alu.

Vodstvo šentjurskega podjetja Alpos Alu naj bi, kot opozarjajo v Sindikatu konvinske in elektro industrije (Skei), onemogočalo sindikalno dejavnosti v podjetju. Poleg tega naj bi vodilni z neživljenskimi predpisi pritiskali tudi na zaposlene, poroča Radio Slovenija.

Direktorica družbe Damjana Kozlevčar vse očitke zavrača.

Oviranje sindikalnih aktivnosti v šentjurskem podjetju s 85 zaposlenimi naj bi se začelo pred dvema letoma, ko so izvedli nove volitve za predsednika in zaupnika sindikata Skei. Vodstvo naj bi takrat želelo preprečiti registracijo sindikata na naslovu podjetja, kar pa Ministrstvo za delo ni dovolilo. Od takrat naprej se z direktorico, kot zatrjuje predsednik sindikata Skei Mirko Hirci, naj nebi dalo več pogovarjati.

Kot dodaja Hirci se je direktorica pred enim mesecem vendarle odzvala vabilu na sestanek s sindikatom, na katerega pa je prišla z odvetnikom in sestanek po nekaj minutah zapustila z obrazložitvijo, da se s predstavniki zaposlenih nima časa pogajati češ, da ima veliko drugih bolj pomembnih stvari.

Razmere v podjetju naj bi se v zadnjih dveh letih močno poslabšale. Med drugim naj bi delavci dobili navodila, kdaj med delovnim časom se lahko pije kava, kdaj se sme telefonirati, alkotesti, neanonimni vprašalniki, ipd.. Pred dvema letoma naj bi vodstvo prav tako razpustilo svet delavcev, pove Hirci.

Direktorica Damjana Kozlevčar na drugi strani vse očitke zavrača in zatrjuje, da ravnanje sindikata poskus diskreditacije družbe in njenega ugleda, vodstvo pa da z zaposlenimi ves čas vodi socialni dialog. Poleg tega naj bi delavcem izplačali regres v višini 850 evrov bruto in dodatno plačo zaradi poslovne uspešnosti.