4. likovna razstava “Pred in za vrati” krožkarjev na LU Šentjur

14. 5. 2018 17:25

»V srcu, če je ta pravo, je zmeraj prostora za tisoč imenitnih stvari, ki jih ljubiti mora vse, kar živi.« (Tone Pavček), zato je izobraževanje odraslih zelo pomembno, tako za posameznika, kot družbo v celoti in tega se dobro zavedajo na Ljudski univerzi Šentjur (LUŠ), kar s svojim strokovnim delom to tudi ves čas dokazujejo.

Na prelep majski dan so odprli že 4. samostojno razstavo likovnega študijskega krožka v knjižnici Šentjur. Ljudsko univerzo vodi Alenka Testaniere, ki je v pozdravnem govoru povedala, da njihov moto delovanja ni le vedoželjnost in želja po druženju, temveč, da lahko ljudem željnim učenja doprinesejo h kakovostnejšemu življenju, predvsem v zrelih letih. Odprtje razstave je obiskala tudi direktorica LU Celje, Dubravka Milovanović, saj je za kvalitetno delo potrebno tudi povezovanje in sodelovanje med ljudskimi univerzami. Z LU Celje LUŠ odlično sodeluje kot konzorcijski partner pri različnih projektih in razpisih. V nagovoru je povedala nekaj več o študijskih krožkih, ki so po njenem mnenju lepa oblika neformalnega izobraževanja odraslih in predstavljajo enega od boljših programov, ki ga je razvil Andragoški center Slovenije.

Strokovnjaki pravijo, da slikanje in glasba na nas delujeta terapevtsko – na odprtju je za glasbeno razvajanje in sprostitev poskrbel Jure Godler, ki se je s svojimi štirimi avtorskimi skladbami javnosti predstavil prvič. Na lesenem cajonu ga spremljala Ines Ljubej, absolventka na univerzi za glasbo v Gradcu. Najprej smo slišali pesmi Zvezda in Čarovnija, ob koncu otvoritve pa še Čudovit lep dan in Two cups.

Na vabilu na odprtje razstave je bilo narisanih devet ključev, ki predstavljajo devet slikarjev – ustvarjalnih, učljivih, marljivih in srčnih učencev, kot jih je poimenovala njihova kreativna mentorica Kvirina Martina Zupanc. Čisto vsak izmed njih odpira vrata v njihov lastni umetniški svet. Ti ključi imajo imena – Anita, Kristina, Marija, Marjeta, Nada, Silva, Slavica, Tone in Zlatka.

kaligrafska_razstava_sentjur_maj_2018_1Da so javnosti lahko predstavili vse, kar so v letošnjem študijskem letu ustvarili, so morali otvoriti kar dve razstavi – prvo na Ramni Slivniško jezero z naslovom Kava, ki te ljubim kava!, in sedaj že drugo, s še več slikarskimi upodobitvami, s pomenljivim naslovom Za in pred vrati. Idejni zasnovi prve je botrovalo Cankarjevo leto, drugi pa Evropsko leto kulturne dediščine. Ustvarjali so tisto, kar je pred vrati – krajevne skupnosti naše občine in kar je za vrati – kulturno pomembne objekte kot sta Slomškova in Ipavčeva hiša. Sam naslov pa je narekoval, da naslikajo tudi portal med notranjostjo in zunanjostjo – čudovita vrata, ki krasijo pročelja starih hiš. Risali so tudi človeške figure – Toneta in Slavico, ki, kot se je v svojem govoru pošalila Kvirina, ne zapadeta ravno pod besedno zvezo kulturna dediščina, a le-te vsekakor ne bi bilo, če ne bi bilo (tudi) njiju. Mentorica je še poudarila, da so slušatelji Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur v tem študijskem letu naredili ogromno. Ne zgolj s količinskega vidika, torej ogromno likovnih del, ampak tudi s kakovostnega vidika, saj se čudovito likovno razvijajo. Pri ustvarjanju so postali veliko bolj samostojni in likovnim delom dajejo lastne pečate, kot so izjemna natančnost, tekstura barvnih nanosov, barvna paleta, izjemen čut za kompozicijo. Nekaj ustvarjalnih komponent pa je ostalo enakih, kot so četrtkova srečanja ob kavi pod isto streho na LUŠ, nekaj pa novih – pridružili sta se novo članici Zlatka in Kristina, na novo pa so se lotili tudi risanja s svinčnikom in risanja človeških figur.

Obljubljajo, da se bo teh devet slikarjev srečevalo tudi v prihodnje. Otvoritev so zaključili z željo, da se zopet srečamo na naslednji kreativni razstavi, kar bo zagotovo kmalu.

Razstava Pred in za vrati bo krasila šentjursko knjižnico še vse do konca maja, vabljeni k ogledu. (M.T.)

prijateljsko-kolesarjenje-sotla-klik

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 1,075 seconds.