Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarska knjižnica in kulturni dom skozi zelo aktivno sezono 2017/2018


Dejavnosti Knjižnice Šmarje pri Jelšah in Kulturnega doma so izjemno raznolike, številčne ter pripravljene za obiskovalce vseh generacij. Nekaj minulih in bodočih so javnosti ta teden predstavili na novinarski konferenci.

Tako v sezoni 2017/2018 enkrat tedensko od oktobra do junija v knjižnico prihajajo otroci vrtca, enkrat mesečno knjižničarke obiščejo otroke v vrtcu, prav tako pa pripravljajo pravljične urice za otroke. Poleg tega pripravljajo bralne značke za štiri starostne skupine, pripravljajo tematske razstave, občasne nagradne igre, Mega kviz ter Noč knjige.

V okviru domoznanske dejavnosti v Knjižnici Šmarje pri Jelšah načrtno zbirajo, obdelujejo in hranijo gradivo, ki je izhajalo in še izhaja na lokalnem območju, na katerem deluje Knjižnica, s čimer spodbujajo prepoznavnost in ohranjanje lokalne kulturne dediščine.

V mesecu juniju zaključujejo s devetim študijskim letom tretjega življenjskega obdobja v Šmarju pri Jelšah, v enoti Kozje pa s sedmim, vpisanih pa je bilo kar 212 članov, ki so obiskovali torkova srečanja – predavanja, različne krožke, tečaje, ekskurzije…, prav tako pa so tekom sezone izvedli številne študijske krožke, psihološke večere ter pravljične, literarne večere, predstavitve knjig ter potopisna predavanja.

adi5

Veliko se je dogajalo tudi na ravni kina, ki ga je letos obiskalo nekaj manj kot 8000 obiskovalcev, zelo dober odziv je ponovno dosegel gledališki abonma ter številni koncerti.

V sklopu JZ Knjižnice Šmarje pa deluje tudi Muzej baroka, kjer so začeli z izvedbo operacije Romarskega mozaika, s katerim je Knjižnica Šmarje kandidirala na 1. javnem pozivu LAS Obsotelje in Kozjansko, v sklopu tega pa bodo izvedli več aktivnosti, prav tako pa bodo pripravili Muzejsko noč in Rokovo poletje, Muzej pa bo v času sezone odprt od torka do petka med 9. in 16. uro, ob sobotah in praznikih, dopoldan od 9h do 12h in popoldne od 15h do 18h ter ob nedeljah od 15h do 18h. (več v videu Vlasta Kramperšek Šuc)

V mesecu maju pa v Knjižnici in v Kulturnem domu Šmarje napovedujejo veliko dogajanja. Ravno tukaj se bo odvijalo slavnostno nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja, ki je vse od leta 1996  eden od osrednjih dogodkov festivala učenja na ravni države, udeležili pa se ga bodo številni visoki gostje, prav tako pa bodo pripravili Parado učenja. (več o dogodkih v videu Jana Turk Šulc)

V mesecu maju pripravljajo tudi Festival amaterskega in neodvisnega filma. (več v videu)

Kot pa je ob novinarski konferenci napovedal v.d. direktorja Jože Čakš bo leto 2018 zaznamovala tudi 40. obletnica Kulturnega doma Šmarje, v sklopu praznovanja pa bo poleg razstave  o dogodkih od začetka do danes ter predstavitvenega videa še nekaj dodatnih aktivnosti, ki bodo spomnile na dolgo ter zahtevno pot Kulturnega doma Šmarje.