Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Šentjur pojasnjuje: zimske razmere so bile ekstremne, cesta do Prapretnega je bila v resnici neprevozna manj kot en dan


Sneg in mraz pozimi je že nekaj dni glavna novica osrednjih informativnih oddaj slovenskih televizij in nevšečnosti, ki pri tem nastajajo so kanček pozornosti pritegnile tudi na portalu Kozjansko.info.

Glede na posledice podnebnih sprememb v naših krajih redek dogodek – snežna odeja, ki vas odreže od sveta – nedvomno je novica, še posebej, če se glede domnevne neučinkovitosti pristojnih služb, ki skrbijo za prevoznost cest, preko družabnih omrežij oglasijo od sveta odrezani občani.

Na očitke občanke Mojce Sehur na Facebooku na račun malomarnosti odgovornih oseb ki gledajo samo nase in svoj kraj iz katetega prihajajo,” kot je zapisala, pa v daljšem pojasnilu ( v celoti tukaj) za Kozjansko.info odgovarjajo odgovorni z Občine Šentjur in Krajevne skupnosti Planina pri Senvici.

Kot poudarjajo, so se v ekstremnih razmerah vseskozi izjemno trudili poskrbeti za prevoznost prav vseh cest na območju KS in širše občine. V primeru Prapretnega pa je bila cesta do nekaj hiš delno zaprta iz petka na soboto, od avtobusne postaje do vasi pa od ponedeljka popoldne to torka popoldne, skupaj manj kot en dan.

V pojasnilu se za razumevanje in sodelovanje v spopadu z zimskim nevšečnostmi ne pozabijo zahvaliti  vsem občankam, občanom in požrtvovalnim krajanom.

V občini Šentjur opozarjajo, da vas Praprotno leži na 650 metri nadmorske višine na območju izrazitih vremenskih pojavov, predvsem vetra. In ker je v minulih dne v tem delu občine in krajevne skupnost Planina pri Sevnici  padlo več kot meter snega, je prišlo do ekstremnih vremenskih odstopanj in močnih snežnih zametov.

Težave z neprevoznostjo ceste zaradi snega so se po besedah KS začele v petek 23. februarja. Naslednji dan so s primernim gradbenim strojem cesto še uspeli narediti prevozno. V ponedeljek popoldne pa so zameti zaprli drugi del poti, približno 280 metrov od avtobusne postaje Prapretno do vasi.

“Požrtvovalni krajani, ki so se ta dan trudili, da jim zameti ne zaprejo poti, so nas o tem obvestili in poizvedovali, ali jim lahko kako pomagamo,” pišejo predstavniki Občine Šentjur. A  “ker so bili zaradi obilice sneženja v tem času vsi stroji na svojem rednem obhodu, v danem trenutku ni bilo mogoče dobiti primerne mehanizacije,” pojasnjujejo in dodajajo, da so  krajanom povedali, da začnejo s primerno mehanizacijo cesto čistiti naslednji dan.

Plužno vozilo zaradi parkiranih avtomobilov ni moglo obrniti

Pri tem z občine poudarjajo, da je bila povezava  Planina – Prapretno do avtobusne postaje vseskozi prevozna.

“So pa nastopila dodatne težave, saj so nekateri krajani avtomobile začeli parkirati na glavnem križišču pri avtobusni postaji, tako da se plužno vozilo na tem mestu ni moglo obrniti.” Posledično je plužni tovornjak VOC, ki je v noči iz ponedeljka na torek  zaradi nenehnega sneženja in nanosa snega 4-krat prišel iz Planine do avtobusne postaje Prapretno, moral vzvratno voziti cca 1 kilometer, da se je lahko obrnil.

“Samo požrtvovalnosti in vztrajnost šoferja, g. Davida, se gre zahvaliti da je povezava Prapretno bila vseskozi dostopna do avtobusne postaje,” pravijo na občini. Zato demantiraj navedbe iz članka na Kozjansko.info, češ, da je Prapretno pozabljeno in dva dni odrezano od sveta.

“Seveda se gre tukaj zahvaliti vsem tistim krajanom, ki so razumeli, se trudili in pomagali, da je bila “normalna” povezava oziroma prevoznost do vasi vzpostavljena v torek ob 14. uri,” pojasnjujejo na KS Planina pri Sevnici. Snežni zameti so torej pot v skupni dolžini 280 metrov, od avtobusne postaje do vasi, zapirali od ponedeljka od 16. ure, do torka do 14. ure, dodajajo.

Pri tem ne gre spregledati, da imajo poleg Prapretnega v krajevni skupnosti kar nekaj kritičnih točk snežnih zametov v vaseh Vejice, Podlog pod Bohorjem, Podpeči nad Marofom ter v Marofu in jih rešujejo, kolikor je v njihovi fizični, mehanizacijski, in finančni moči.

Na terenu tudi župan Diaci

Razmere na terenu si je na več območjih Občine Šentjur, tudi na Planini pri Sevnici, tako v petek kot v ponedeljek ogledal župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci.

Na območju občine, velike 222 km², je več območij, kjer je prevoznost le deloma zagotovljena, čiščenje v višje ležečih in nižje ležečih območjih dodatno otežujeta veter, ki ustvarja zamete, in ekstremno nizke temperature. V več vaseh na območju KS Planine pri Sevnici pa so razmere ob nastalih zametih ekstremne, zato jih ni v kratkem moč obvladati s sredstvi in vozili, predvidenimi za običajne zimske razmere, in s katerimi se sicer zagotavlja zimska služba.

Kot je poudaril župan, je pri čiščenju cest v ekstremnih pogojih potrebno imeti v mislih tudi varnost izvajalcev zimske službe in njihove opreme, ki je ob takšnih pogojih zagotovo ogrožena. Po njegovih besedah iskanje alternativnih rešitev in v času velikega povpraševanja dodatne mehanizacije pa terja veliko truda in stroškov.

“Razumeti gre na drugi strani zaskrbljenost prebivalcev glede morebitnih urgentnih dogodkov in nujnosti intervencije do njihovih domov, vendar ima Občina Šentjur za takšne primere, v kolikor se še ne bi vzpostavile primerne razmere, sprožila protokole, predvidene v okviru načrtov Štaba Civilne zaščite in vključene Gasilske zveze,” še pravi župan.

Na Občini in v vseh krajevnih skupnostih si bodo “tudi v nadalje prizadevali, da se povsod vzpostavlja zimska služba ob sodelovanju krajanov, ki najbolj poznajo teren in znajo skupaj oziroma solidarno določiti prioritete.” Kot pravijo, zgodba Prapretnega, ki je “žal s precej negativizma postala tudi predmet javnega obračunavanja, gotovo ni za zgled.”

Pojasnilo Občine Šentjur in KS Planina pri Sevnici si lahko v celoti preberete na tej povezavi.

Vir foto: Mojca Sehur

[yop_poll id=”26″]