Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini s Prešernom po slovensko kulturo (foto)


scrs-preseren015Minulo sredo je ob slovenskem kulturnem prazniku tudi na odru Kulturnega centra Rogaška Slatina zaživela prireditev v spomin na največjega slovenskega pesnika, doktorja Franceta Prešerna.

Ker se na dan njegove smrti po vsej Sloveniji zvrstijo mnoge slavnostne prireditve, so tudi učenci I. in III. OŠ Rogaška Slatina ter dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina s kulturnim programom gledalce opomnili na lepoto naše domovine in raznovrstnost kulture.

Nastopajoči so z zgodbo, ki se je vila po nekaterih slovenskih krajih, obudili stavbe, zgodovinske dosežke, ustvarjalce in druge posebnosti. Na sporedu je tako bil Jože Plečnik s svojimi arhitekturnimi mojstrovinami, sledil mu je France Prešeren.

Njegove umetnosti so nastopajoči ubrano prikazali z recitiranjem nekaterih kitic Sonetnega venca v šestih jezikih. Vse skupaj je dopolnila plesna in glasbena spremljava, ki je pričarala prav svečano vzdušje. Gledalci so lahko najprej podoživeli Ljubljano z njenimi znamenitostmi, Prešernom in Cankarjem. Spomin nanj jih nato je vodil na Vrhniko, kjer so se srečali z delčki njegovega življenja in trdnim prepričanjem, da je ta brkati mož prodornega uma vedno bolj aktualen. Pozdravili so še Dolenjsko, kjer so opevali reko Krko, še eno slovensko lepotico.

Program se je zaključil v Ribnici, z razmišljanjem o spoštovanju domovine, ki se nam razodeva v vsej svoji lepoti, njeni odmaknjeni kotički pa vabijo k novemu ustvarjanju.

V.B., foto: ŠCRS

iskrena-spoved-polsi-vojnik