Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na 8. kvizu »Ali poznaš svojo občino?« zmagala ekipa OŠ Franja Malgaja Šentjur


Zmagovalci 8. kviza »Ali poznaš svojo občino?« so člani ekipe OŠ Franja Malgaja Šentjur. To je že peta zmaga za OŠ Franja Malgaja. Že drugič so se tekmovalci na kviz pripravljali v šentjurski sobi pobega.

Zmagovalna ekipa z OŠ Franja Malgaja Šentjur
Zmagovalna ekipa z OŠ Franja Malgaja Šentjur

Namen kviza skozi leta ostaja enak, mlade občane seznaniti s pestro in bogato dediščino, zgodovino, znamenitostmi in posebnostmi Občine Šentjur, z delovanjem lokalne samouprave in še čim, vse, da se mlade pripravi na aktivno delovanje v lokalnem okolju.

Prvo mesto so osvojili tekmovalci OŠ Franja Malgaja Šentjur, z dvema točkama sta zaostali ekipi OŠ Dramlje in OŠ Slivnica pri Celju, ki sta zasedli 2. mesto. 4. mesto so osvojili tekmovalci OŠ Hruševec Šentjur, 5. so bili tekmovalci OŠ Planina pri Sevnici, ekipa OŠ Blaža Kocena Ponikva je zasedla 6. mesto.

Vodja Mladinskega centra Šentjur, Lara Žmaher, je tekmovalcem sporočila, da več kot vedo o okolju, v katerem živijo, bolje lahko to izkoristijo v prihodnosti, saj bodo lažje in bolj samozavestno sooblikovali razvoj občine, ko bo nastopil njihov čas.

Župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, je poudaril pomen kviza in projekta za mlade, ki tako bolje spoznajo lokalno skupnost in svoje korenine, saj bo razvoj ene večjih slovenskih občin temeljil tudi na njihovem prispevku.

Prioritetna tema letošnjega kviza so bile lokalne volitve

kviz_februar_2018_tekmovalkaTekmovalci so pokazali veliko znanja, saj so dobro opravili z vsemi 30 vprašanji. Letošnja prioritetna tema so bile lokalne volitve, saj je dobro, da se mladi čim prej seznanijo s funkcijami, ki jih volimo, postopki kandidatur in načinom izvedbe lokalnih volitev. Že tradicionalno pa so se tekmovalci najprej spopadli z zemljevidom Občine Šentjur in nanj umeščali kulturno dediščino. Tekmovalci se niso prestrašili zavitih vprašanj in tudi tista, ki so od njih zahtevala logično razmišljanje ali povezovanje različnih področij so prinašala zaslužene točke.

Še posebej zanimivo je bila letošnje matematično vprašanje, ko so ekipe ugotavljale koliko 60-vatnih žarnic bi lahko prižgala povezana srca vseh občanov. Povprečno človeško srce ima moč dveh vatov. Bonus vprašanje, ki se ga na polovici kviza postavi, če se za to odloči ekipa z najmanj točkami, pa ni prineslo točk ekipam z manj točkami, ampak tistim, ki so vodile.

Da je vse teklo, kot po maslu je skrbela šestčlanska komisija v sestavi:

  • Barbara Kvas Ocvirk, predstavnica Gibanja za občino Šentjur,
  • Žiga Kresnik, predstavnik Slovenske demokratske stranke,
  • Peter Jevšinek, predstavnik Stranke modernega centra,
  • Blaž Krajnc, predstavnik društva tabornikov Rod divjega petelina Šentjur,
  • Simona Brilej Koželj, predstavnica Društva prijateljev mladine Šentjur,
  • Mojca Stropnik, predstavnica Mladinskega centra Šentjur.

kviz_februar_2018_drustvaPogovor s predstavniki mladinskih društev

Namesto tradicionalnega pogovora z občinskimi svetniki, je letos Mladinski center Šentjur na oder povabil predstavnike mladinskih društev, ki delujejo na območju naše občine. Aljoša Frece je predstavljal tabornike, Rod divjega petelina, Društvo podeželske mladine je predstavljala Sabina Golež, Klara Štor je predstavila šentjurske skavte, Ana Evelina Plahuta pa študentski klub ŠKMŠ. Mladi so predstavili društva, programe za mlade in tudi kaj prinese mladim delovanje v društvih ter kako lahko te izkušnje koristno uporabiš v vsakdanjem življenju.

Igrificirana priprava na kviz

Na 8. kviz se je letos pripravljalo 37 osmošolcev. Na Mladinskem centru Šentjur so tudi letos priprave na kviz naredili zanimive in drugačne, saj so tekmovalce povabili v šentjursko sobo pobega. Ekipe so reševale izzive, naloge in uganke povezane z dediščino Občine Šentjur. Njihov cilj je bil, da so se dokopali do zemljevida Občine Šentjur, ki jim je bil v pomoč pri pripravah na kviz.

Šentjurska soba pobega bo od 1. marca na voljo še ostalim, ki bi se radi preizkusili v reševanju nalog, izzivov in ugank ter izvedeli kaj novega.