Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z okrogle mize o pomenu znanja


V sklopu projektnih dni z naslovom Z znanjem do razvoja in sanj je bilo na Šolskem centru Rogaška Slatina s strani profesorjev organizirano 14 delavnic.

29. novembra so priredili okroglo mizo, ki jo je vodila ravnateljica, mag. Dubravka Berc Prah. Gostili so dr. Milana Brgleza, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Lučko Kajfež Bogataj, redno profesorico na Biotehniški fakulteti, vodjo Centra za biometeorologijo na Biotehnični fakulteti in predstojnico Katedre za agrometeorologijo, in Petra Vilfana, nekoč vrhunskega košarkarja, danes pa športnega komentatorja in poslanca v državnem zboru. Pogovor je potekal o pomenu in vlogi znanja v sodobni, hitro spreminjajoči se družbi.

Med samo razpravo je dr. Brglez izpostavil pomen kakovostne splošne izobrazbe, ki človeku pomaga razumeti njegovo mesto v družbi in povedal da mlade v prihodnosti čaka veliko prostih delovnih mest, ki bodo od njih zahtevala številne zmožnosti.

Dr. Kajfež je poudarila pomen naravoslovnih ved in izpostavila razliko med rastjo in razvojem, saj je prva omejena, drugi pa ne. Mlade generacije bodo v prihodnosti morale biti zmožne rešiti določene probleme, ki jih starejše generacije ne znajo.

Peter Vilfan pa je spregovoril o pomenu timskega dela na podlagi svojih lastnih izkušenj in zatrdil, da lahko zastavljene cilje dosežemo, če delujemo kot ekipa in si upamo razmišljati o najvišjih ciljih, naše vodilo pa je zmagovalna miselnost. Komentarji o evropskem košarkarskem prvenstvu seveda niso manjkali. S samo razlago so nam gostje dokazali, kaj je mogoče doseči, ko združimo moči.

Ob zaključku okrogle mize je pogovor nanesel na lastnosti, ki jih potrebuje človek za uspeh. Ena od teh je seveda vseživljenjsko učenje. Vse stvari, ki jih v življenju počnemo, moramo početi z žarom in energijo, v njih uživati in si upati sanjati.

Sara Leben, 3. c