Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poročilo Policijske postaje Šentjur: 6. 12. 2017 (denarnici z ene šole najdeni na drugi, kazen za neočiščene šipe)


Tatvina denarnic

Dne 29. 11. 2017 so uslužbenci OŠ Franja Malgaja na podružnični šoli Blagovna premikali omare. Pri tem so izza ene omare našli dve denarnici, v katerih je bilo ogromno dokumentov, v obeh pa je manjkal denar. Ugotovljeno je bilo, da sta bili denarnici odtujeni na OŠ Ljubečna v Celju leta 2011. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je storilec oškodovankama z dejanjem povzročil materialno škodo in precej nevšečnosti.

Vozil v nasprotno smer

Dne 29. 11. 2017 smo bili obveščeni, da se po avtocesti A1 eno vozilo vozi v nasprotni smeri  dovoljene vožnje. Policisti vozila niso uspeli izslediti, kljub takojšnji reakciji. Na srečo ni prišlo do tragičnih posledic.

Alkohol

Dne 1. 12. 2017 okoli 18.30 so policisti v Lazah pri Dramljah začasno zasegli vozniško dovoljenje vozniku, saj je alkotest pokazal rezultat visoko nad dovoljeno mejo. Ob 20.00 uri istega dne so policisti kontrolirali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Slednjemu vozniško dovoljenje ni bilo zaseženo, saj ga nima, zato so mu policisti zasegli vozilo.

Počivališče Zima

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe so 3. 12. 2017 na počivališču Zima kontrolirali voznika, državljana Romunije, ki  je posedoval 8 stekleničk prepovedane snovi, ki mu je bila zasežena. Voznik je bil oglobljen.

Prometni nesreči

Dne 4. 12. 2017 smo bili obveščeni, da sta se pri odcepu za Slivnico z vozili oplazili voznici, ki sta počakali na kraju in o tem obvestili policijo. Policisti so zaradi manjše materialne škode in izpolnjenih zakonskih pogojev odstopili od ogleda.

Dne 5. 12. 2017 pa voznica, na relaciji iz Sevnice proti Planini, ni imela takšne sreče, saj je nasprotivozeče vozilo oplazilo njeno ogledalo in odpeljalo v smeri proti Sevnice ne, da bi ustavilo. Gre za voznika avta znamke Renault Clio. Če ga bodo policisti izsledili, bo oglobljen za dva prekrška.

Zima in zimske razmere

Zaradi nizkih temperatur v zadnjih dnevih opozarjamo na čista stekla. Vozniki, še pred vožnjo poskrbite, da bodo vsa stekla na vozilu ter zunanja vzvratna ogledala čista in da bo iz vozila omogočena dobra preglednost. Za prekršek se voznik kaznuje z globo 200 evrov, v primeru nastanka hudih telesnih poškodb v prometni nesreči ima dejanje znake kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa.

»Obvestilo o uporabi pirotehnike«

Začenja se »Veseli december«, čas božičnih in novoletnih praznikov je pred vrati. Da bi omenjen čas minil kar se da prijetno, ter brez nepotrebnih težav, poškodb, ali stroškov, vam podajamo nekaj napotkov za pravilno uporabo pirotehničnih izdelkov.

V skladu z Zakonom o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Uradni list RS 35/2008) je PREPOVEDANA prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (petarde različnih oblik in moči); uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena le od 26. decembra do vključno 1. januarja, vendar ne v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

Za kršitve omenjenih določb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je za posameznike predvidena globa v višini od 400 do 1200 EUR, policisti pa bomo ob zaznanih kršitvah dosledno ukrepali zoper kršitelje, saj si prizadevamo za zmanjševanje težav, ki jih povzroča neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov. Zavedati pa se moramo, da je to širši »problem«, ki ga je mogoče rešiti le ob vključevanju celotne družbe, predvsem pa staršev, vzgojiteljev in učiteljev, katere naprošamo, da z opozorili, na možne nevarnosti in posledice neprimernega početja, ter tudi z lastnim zgledom pripomorejo k zmanjševanju oz. preprečevanju posledic tovrstnih početja. Sodelovanje s starši ali skrbniki je pomembno tudi zato ker omenjen zakon tudi nalaga, da je mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 le pod nadzorstvom slednjih.

 

Andrej Mestek, Policijska postaja Šentjur